От 1 април в Италия отпада извънредното положение заради COVID

...
От 1 април в Италия отпада извънредното положение заради COVID
Коментари Харесай

Отпада извънредното положение заради COVID в Италия


От 1 април в Италия отпада изключителното състояние поради Коронавирус пандемията. Министерски съвет утвърди единомислещо проекта за поетапно облекчение на рестриктивните мерки. Премиерът Марио Драги благодари на всички италианци за техния алтруизъм и самообладание през годините.

Зеленият документ ще отпада поетапно във всички сфери на живота в Италия, а маските остават наложителни на закрито до 30 април. Цветовата система за категоризиране на районите отпада изцяло.

От 1 април няма да се изисква никакъв тип зелен документ при консумация в ресторант на маса навън, за достъп до магазини и публичния превоз, където обаче маската FFP2 ще продължи да бъде наложителна.

Мерките засягат и възобновяването на туризма. От 1 април се анулира задължението за зелен документ за заведения за хранене и питейни заведения и навън, както и за хотели. Отпада задължението за достъп до магазини и търговски действия, публични служби, пощи, банки. Достъпът до музеите на закрито също е свободен.

Въпреки настояването на опозицията за анулация на зеления документ в заведенията за хранене на закрито преди Великден, той остава наложителен до първи май, когато се чака изцяло да отпадне за закрити пространства.

От 1 април лимитът за потенциал в спортните уреди и стадионите отпада на всички места. За мача с националния тим на 24 март ще бъде нужен само зелен документ.

Министерският съвет реши също да спре карантината при контакт с позитивен случай на Коронавирус. От 1 април единствено инфектираните с вируса ще би трябвало да останат изолирани у дома, а тези, които са имали контакт, ще би трябвало да ползват режима за самонаблюдение. Вече няма да има разлика сред имунизирани и неимунизирани, както е в този момент.

Ваксинация остава наложителна до края на годината за здравния личен състав. Понастоящем последният стадий, който обезпечава „ края “ за всички ограничавания, е 15 юни, когато се чака да завърши задължението за имунизация за лица над 50 години.

В учебно заведение децата ще продължат да носят маски и да се самоизолират при температура. Дистанционното образование ще бъде налично единствено за инфектирани възпитаници.

Облекчаването на ограниченията идва при равнище от 15% на позитивност и увеличение на заболеваемостта - в последното денонощие са регистрирани близо 80 хиляди нови случаи на Коронавирус.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР