От 1 април т.г. максималният осигурителен доход се повишава на

...
От 1 април т.г. максималният осигурителен доход се повишава на
Коментари Харесай

Окончателно: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

От 1 април т.г. оптималният застрахователен приход се покачва на 3400 лв., а минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители става 710 лв., реши Народното събрание.

Депутатите одобриха на второ четене текстове от законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година

В момента оптималният застрахователен приход е 3000 лв.. Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите лица е 650 лв., а за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители е 420 лв.. Увеличението беше признато със 122 гласа " за " в залата и онлайн, 94 " срещу " и 6 въздържали се.

ГЕРБ и Движение за права и свободи предложиха таванът за обезпечаване да остане 3000 лв., а минималният застрахователен приход за земеделските производители да се усилва поетапно, като от 1 април се увеличи до 460 или 470 лева.Предложенията им обаче не получиха поддръжка в пленарната зала.

Така за първи път от години осигуровките за земеделските стопани ще се вдигнат внезапно.

Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) означи, че една трета от записаните аграрни производители ще бъдат наранени от нарастването на осигурителния приход и спомагателната тежест ще ги принуди до отидат в сивия бранш. Владимир Маринов ( " Българска социалистическа партия за България " ) я репликира, че никой няма да излезе в сивия бранш.

Хасан Адемов (ДПС) означи по какъв начин в предишния парламент от Българска социалистическа партия енергично са защитавали тезата, че минималният застрахователен приход за земеделските производители би трябвало да се усилва поетапно. " Кога сте откровени – когато сте в ръководството или когато сте в съпротива ", попита той. " Ние постоянно сме били поредни, на какво се дължи вашата трансформация, на това, че желаете да сте политкоректни ", обърна се Адемов към " Българска социалистическа партия за България ". И предвижда, че левицата ще има проблеми с прага за влизане в Народното събрание.

Министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков означи, че в Народното събрание е подкрепял плановото нарастване на осигуровките за земеделските производители, само че за седем години един не е дал проект по какъв начин да става това. Той разяснява, че вижда логичност в настояването за неувеличаване на прихода за земеделските производители, само че не и за самоосигуряващите се лица и попита за какво да обричат тези хора на ниски пенсии. Няма по какъв начин осигурителните вноски да стоят на ниски равнища, а приходите да се усилват, счита Гьоков.

Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) се обърна към " Демократична България ", че е очаквал да са си създали анализите, само че, за жалост, не са съумели да убедят финансовия министър да не усилва оптималния застрахователен приход. Според него ИТ секторът би трябвало да бъде подсилен, и то освен като не се усилва оптималният застрахователен приход.

Георги Ганев ( " Демократична България " ) изясни еволюцията на позицията на Демократична България във връзка с оптималния застрахователен приход. Той уточни, че по време на акцията са се заели да не усилват налози и, доколкото могат, съблюдават предизборните си обещанията, само че не са давали предизборно заричане за неувеличаване на данъчната основа, изключително в региона на осигуровките. Ганев означи, че са водени диалози с бизнеса за намиране на формула. " Очаквайте най-скоро смяна в Кодекса за обществено обезпечаване, в който ще бъде написана тази формула, тъй че да бъде направено предвидимо плавното нарастване на оптималния застрахователен приход ", добави депутатът от Демократична България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР