От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева,

...
От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева,
Коментари Харесай

Василев предвижда 710 лв. минимална заплата и 3400 лв. максимален осигурителен доход от април

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лв., разгласи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той показа параметрите на тазгодишния бюджет. До тази сума се усилва и компенсацията за майчинство през втората година.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, разгласи Асен Василев.

Помолен за коментар на недоволството у част от бизнеса против увеличението на оптималния застрахователен предел от 3000 лева на 3400 лева, Василев отговори:

„ Максималният застрахователен приход, както и минималната заплата, би трябвало да се движат в тандем със междинната работна заплата “.

Бюджет на икономическия напредък – по този начин финансовият министър Асен Василев показа финансовата рамка на проектобюджета за 2022 година, която ще влезе в действие от 1 април.

В нея е заложен стопански напредък от 4,8%. Дефицитът обаче ще бъде 4,1% от от брутния вътрешен артикул (БВП), като в тази стойност са включени и Covid ограниченията.

Новият дълг се планува да бъде над 7 милиарда лв.. С три милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани остарели отговорности.

Увеличават се средствата в редица браншове, като за задачата ще се плануват и вложения в хора, съобщи още Василев.

„ С този бюджет се надявам да сложим началото на политика, в която страната не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а влага. “

До края на месеца проектобюджетът ще бъде импортиран за разискване в Народното събрание, а през юли ще има и актуализация.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР