От 01 до 30 ноември 2022 г.на територията на страната

...
От 01 до 30 ноември 2022 г.на територията на страната
Коментари Харесай

Пътна полиция в Габрово стартира акция Зима

От 01 до 30 ноември 2022 г.на територията на страната се организира обичайна акция „ Зима “. Акцията се организира по самодейност на Съюза на българските автомобилисти в партньорство на Българския Червен кръст и други държавни институции.

Акцията се организира втри акции, които и тази година са със следните акценти:

От 01 до 10 ноември 2022 г.–кампания „ С безвредно пътно транспортно средство през зимата “,насочена към водачите на ППС - колела, транспортни средства с животинска двигателна сила и други Акцентът е осъществяване на инспекция на светлините за тяхната редовност в сходство с нормативните условия при регистрация и пререгистрация на ППС. Планира се взаимно с органите на локалната власт осъществяването на инспекции за съществуването на регистрация, както и за редовността на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска двигателна сила и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след привършване на акцията.

Контролът в този интервал ще бъде ориентиран към:

- спазването на въведените ограничавания за придвижване на колела, самостоятелни електрически транспортни средства, ППС с животинска двигателна сила и селскостопанска техника по избрани пътища или сектори от републиканската пътна мрежа;

- недопускане придвижване по пътищата и улиците на механически неизправни ППС без нужното оборудване;

- недопускане придвижването отвън обитаемоте места, през тъмната част на денонощието и при понижена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка;

- недопускане придвижването на водачи на самостоятелни електрически транспортни средства в тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост без светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъдат елементарно видяни, или без каска, в случай че водачите са на възраст до 18 години;

- недопускане придвижването през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска двигателна сила без светлоотразителни жилетки;

- недопускане ръководството на колела по магистралните пътища.

Кампания„ Пешеходци, пасажери и водачи за приемливост на пътя “стартира от 11 и продължава до 20 ноември 2022 година. Кампанията е ориентирана към пешеходците, пасажерите и държанието на водачите по отношение на пешеходците.

Контролната активност на пътна полиция в тази десетдневка ще бъде ориентирана към предварителна защита над държанието на пешеходците и пасажерите, както и над водачите, неосигуряващи преимущество на пешеходците.

Ще се прави деен надзор за съблюдаване от пешеходците на разпоредбите за безвредно секване на платното за придвижване.

Специално внимание ще се обръща на пешеходците, които най-често и в обитаеми, и в отвън обитаеми места се движат погрешно в тъмната част на денонощието (при полумрак или на неосветени или едва осветени участъци).

Ще се взима отношение по отношение на пасажери, пътуващи в нарушаване на ЗДвП, и които с държанието си основават предпоставки за пътнотранспортни катастрофи.

Ще се реализира надзор и за предоставяне от водачите на ППС преимущество на пешеходците на пешеходните пътеки.

Ще бъде маркиран и Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП, който тази година е на 20ноември (неделя).

Кампанията „ Безопасно шофиране през зимата “е планиранапрез интервала 21 – 30 ноември 2022г..Тя е ориентирана към надзор натехническата изправностна колите ина осветителните сист

От пътна полиция обръщат особено внимание на водачите на моторни транспортни средства, които би трябвало

- да сменят гумите с подобаващи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;

- да ревизират редовността на всички светлинни източници на транспортното средство;

- да се движат с изправна стъклопочистваща система.

По време на акцията ще се организират профилирани полицейски интервенции по трите посоки, като без значение от оповестените тематики на кампаниитепри определяне по време на акцията на нарушавания на ЗДвП и на други нормативни актове по отношение на нарушителите ще се взима отношение.

По време на акция „ Зима “ е планувано и осъществяването на оглед за положението на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на секторите от уличната мрежа с нараснала заплаха за пътнотранспортни катастрофи. При нужда ще бъдат изготвяни наставления до притежателите на пътя.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР