Освободените от Хамас 13 израелски и четирима тайландски заложници пристигнаха

...
Освободените от Хамас 13 израелски и четирима тайландски заложници пристигнаха
Коментари Харесай

Освободените заложници вече са в Израел, заяви израелската армия

Освободените от " Хамас " 13 израелски и четирима тайландски заложници дойдоха в Израел, заяви израелската войска. " След като им бъдат направени първични медицински прегледи, те ще продължат да бъдат придружени от израелски бойци по пътя си към израелски лечебни заведения, където ще се срещнат още веднъж със фамилиите си ", се споделя в изказване на израелските въоръжени сили. Пуснатите на независимост израелски жители са шест пълнолетни дами и седем деца и младежи, съобщи канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, като посочи, че те са прекарали 50 дни като заложници.
 
Военното крило на палестинското ислямистко придвижване " Хамас " съобщи през вчерашния ден вечерта, че е предало 13 израелски заложници и четирима чужденци на Международния комитет на Червения кръст. Първоначално бе обявено за седем освободени чужденци, само че " Хамас " разгласява поправен вид на изказването си, в който се прецизира, че пуснатите на независимост задгранични жители са четирима. Съобщено бе, че четиримата освободени чужденци са жители на Тайланд. " Хамас " съобщи, че тайландските заложници са освободени с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
 
Международният комитет на Червения кръст съобщи, че негови представители са закарали освободените заложници от линията Газа до пропускателния пункт " Рафах ", който се намира на границата на палестинския анклав с Египет.
 
" Наши екипи закараха тези 17 души от вътрешността на Газа до пункта " Рафах ", където те бяха предадени на израелските управляващи ", се споделя в имейл на представител на Международния комитет на Червения кръст до Ройтерс. Това е втората група заложници, която " Хамас " пуска на независимост.
 
По-рано през вчерашния ден военното крило на палестинското придвижване съобщи, че е решило да отсрочи освобождението на тази втора група заложници, до момента в който Израел не обещае, че ще допусне камиони с филантропична помощ в северната част на линията Газа.
 
Представители на Катар и Египет помогнаха при превъзмогването на различията, предизвикали забавянето при стартирането на заложниците, което е част от съглашението за краткотрайно помирение сред " Хамас " и Израел, съобщи през вчерашния ден представител на катарското външно министерство. При невижданата си офанзива против Израел на 7 октомври бойци на " Хамас " избиха стотици хора и взеха десетки заложници, които бяха отведени в линията Газа.
 
Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР