Освен отказ от донорство, хората трябва да декларират и своето

...
Освен отказ от донорство, хората трябва да декларират и своето
Коментари Харесай

Трябва да се декларира съгласие, не само отказ от донорство, смята лекар

Освен отвод от донорство, хората би трябвало да заявяват и своето единодушие. Това уточни доктор Сибила Маринова, координатор по донорство за Велико Търново в предаването „ Тази сутрин” по bTV.
По думите ѝ това може да се случи с смяна в закона, тъй като сега, в случай че няма експлицитен отвод, може да бъде употребен за донор, само че постоянно се изисква единодушието на околните.
„ Казвам им, че сега, в който тяхната вяра е изгубена, тя може да бъде дарена на някой друг”, изяснява за работата си доктор Сибила Маринова.
Става ясно, че 1151 души у нас чакат ред за трансплантация сега. През 2018 година в страната ни са били осъществени 43 органни трансплантации, година по-рано те са били едвам 19. В същото време условието на Евротрансплант е те да бъдат 70.
Ситуацията се усъвършенства, счита доктор Маринова, тъй като хората станаха по-информирани и схванаха какво е мозъчната гибел. Но измежду проблемите е фактът, че работещите координатори в страната са малко, както и че го няма доверието към българския доктор.
Деликатен е въпросът дали може българи да получат донори в чужбина, сподели доктор Маринова. Тя изясни, че с цел да получаваме органи за трансплантация от чужбина, би трябвало още веднъж да се върнем и да сме в връзки с Евротрансплант.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР