Освен новата избирателна система - обикновената пропорционална, която беше приета

...
Освен новата избирателна система - обикновената пропорционална, която беше приета
Коментари Харесай

Два коренно различни изборни закона ще има за първите и евентуалните втори гръцки избори

Освен новата изборна система - елементарната пропорционална, която беше призната през 2016 година, само че ще бъде приложена едвам в този момент, за първи път е обезпечена и опция за гърците, които живеят в чужбина, да упражнят правото си на избор на местата, където живеят. За тях ще бъдат разкрити 99 секции в 35 страни, оповестява " Вима ".

Секция ще има и в консулството на Гърция в София, оповестиха за Българска телеграфна агенция от гръцкото посолство в България. Гласуването в чужбина обаче няма да бъде в неделя, а в събота. Общо за гласоподаване в чужбина са се записали над 21 хиляди гръцки жители, оповестява " Нафтемборики ".

Още от 2016 година възрастта, в която гръцките жители получават право на глас, беше понижена от 18 на 17 години. С смяната броят на младежите-гласоподаватели от 17 до 21-годишна възраст, които ще гласоподават за първи път на тези избори, доближи до 438 595, заяви гръцката държавна телевизия ЕРТ.

 Как Гърция се озова пред Как Гърция се озова пред " най-големия поврат в европейската финансова система "

Гръцкото министерство на вътрешните работи разгласи, че броят на гласоподавателите, които могат да гласоподават на тези избори, е малко над 9.8 млн. души. За тях ще бъдат открити 21 529 изборни секции, които ще останат отворени от 7 ч. сутринта до 19 ч. вечерта на 21 май.

Основната специфичност на тези избори обаче ще бъде, която прекомерно евентуално ще се окаже и причина този избор да не остане финален за тази година. Водещите политически претенденти се стремят към автономия и не са изключително склонни на, пишат локалните медии.
Така обаче е доста евентуално да не се образува държавно управление след първите избори. На възможните последващи въпреки това това е по-вероятно, защото системата за разпределение на гласовете ще бъде друга и ще облагодетелства първата партия. На 21 май водещата партия ще се нуждае от близо 50 % от вота на гласоподавателите, с цел да образува държавно управление, а при втори избори биха ѝ били задоволителни към 37, разяснява ЕРТ. Според изчисленията на телевизия " Скай " тези проценти са надлежно 46 и 38 на 100.

Според изборния закон, наследен от ръководството на СИРИЗА и премиера ѝ Алексис Ципрас, идните парламентарни избори тази неделя ще се произведат по системата на елементарното съразмерно посланичество, написа в електронното издание на в. " Катимерини ".

В същото време " Скай " във вторник посочи, че въз основа на данните от социологическите изследвания е доста мъчно да се избегнат втори избори. Ако се стигне до тях, те ще бъдат по изборния закон, признат от актуалното болшинство на Нова народна власт, а точно този на системата на подсиленото съразмерно посланичество.
Тази система дава спомагателна опция на водещата партия независимо да получи властта, като вземе повече депутатски места, в сравнение с ѝ се поставят съразмерно съгласно вота. За да се сформира държавно управление след изборите, е нужно първата партия или коалиция да реализира болшинство от 151 депутатски места в Народното събрание, формиран от общо 300 места. Съгласно системата на елементарното съразмерно посланичество за тази цел ще е нужен %, непосредствен до 50 на 100. Този % зависи от гласовете за партиите, останали под прага от 3 % за влизане в Народното събрание, показва ЕРТ.

 В Гърция животът нараства макар икономическото възобновяване В Гърция животът нараства макар икономическото възобновяване

В чистата форма на елементарното съразмерно посланичество всеки извоюван % се умножава по 300 и по този начин се получава броят депутатски места. Например 15 % дават 45 места. Ако в края на разпределението останат незаети места заради закръгляне нагоре или надолу, то тези места отиват при партиите с максимален излишък, коментира гръцката медия " Етнос ".

Основната специфичност на тази изборна система от 2016 година е, че тя съвсем изключва еднопартийното болшинство, разяснява ЕРТ. Това обаче не значи, че първата партия би могла да бъде елементарно подценена при съставянето на държавно управление, изключително ако води със забележителна разлика.
Според мнозина наблюдаващи елементарното съразмерно посланичество обаче води до дълготрайно безредие, до момента в който съгласно последователите му то е най-демократичната изборна система. Коренната смяна в изборния закон от 2016 година се крие в премахването на " бонуса " от най-вече 50 места за първата партия. При повторни избори ще се приложи точно тази преразпределителна система. Тогава, при положение, че събере 40 % от гласовете, първата партия би получила спомагателни 50 места.

При резултат от 25 на 100 би се сдобила с още 20 места, а останалите 280 места биха се разпределили съразмерно.

При събрани над 25 %, водещата партия получава по 1 в допълнение място (освен
бонуса от 20 места) за всеки 0.5 % от горната страна (най-много до 50 места). Същото се ползва и при положение на коалиция от партии.
При тази система с най-малко 37 % дадена партия може да има реалистични очаквания за независимо държавно управление.
Сигурен ориентир по какъв начин ще развият политическите събития за властта в Гърция ще има най-рано в навечерието на идната седмица - в края на неделния ден, откакто гърците в чужбина и тези в страната са декларирали своя глас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР