Освен класическите военни действия, Русия и Украйна се изправят една

...
Освен класическите военни действия, Русия и Украйна се изправят една
Коментари Харесай

Русия срещу Украйна: Войната за лични данни е по-страшна от реалните бойни действия


Освен класическите военни дейности, Русия и Украйна се изправят една против друга и на различен фронт – този на цифровото събиране на персонални данни.

В просторен материал AP споделя за другите способи на събиране на информация от двете страни и защо се употребява тя.

Хакерство в най-хубавите съветски обичаи

В началото на нашествието съветски цифрови групировки организираха редица хакерски офанзиви на значими държавни системи в Украйна. Но един аспект от цифровата война остава в сянка за всеобщата аудитория и това е събирането на персонални данни.

Украинските организации, които са били хакнати в навечерието на нашествието от страна на Москва включват Министерство на вътрешните работи, както и националната база данни за автомобилни застраховки. Според специалисти хакването на тези системи е дало смразяваща информация на Русия – данни за популацията, кой къде живее, какви са политическите пристрастия на тези хора, по какъв начин се движат в страната и редица други.

„ Това е извънредно скъпа информация в случай че планираш инвазия. Ако знаеш какви коли карат всички хора и къде живеят, това е доста скъпо “, разяснява военният аналитик Джак Уатлинг.

С развиването на цифровата епоха, достъпът до такава информация става все по-голям. Именно заради тази причина за никого в Украйна не е изненада, че Русия събира информация за отдадените патриоти в страната. „ Идеята е тези хора да се убият или да бъдат затворени още при започване на окупацията “, сподели Виктор Зора, висшепоставен украински чиновник по кибер сигурност. Според данни на украинските управляващи руснаците са провели „ нападателно събиране на информация “ часове преди нашествието. „ Събирането на персонални данни продължава да е приоритет за съветските хакери. Кибервойната е в най-горещата си фаза “, съобщи Серхи Демедюк, заместител секретар на украинският съвет по национална сигурност.

Според украинските управляващи няма подозрение за задачата на тези офанзиви – доста от локалните водачи и патриоти са или отвлечени, или убити от руснаците.

Целта оправдава средствата

Множеството хакерски офанзиви и всеобщото събиране на данни целят единствено едно – да еродират доверието на украинците в личните им държавни системи и институции.

„ По този метод украинците знаят, че когато руснаците дойдат, те ще знаят кой си, къде си и от кое място идваш “, разяснява Адам Мейерс, вицепрезидент на компанията за киберсигурност „ Краудстрайк “.

На 31 март от украинска страна оповестиха, че спецслужбите са разрушили „ плантация за ботове “ в район Днипропретровск, която се направлявала отдалечено от Русия. Тази плантация била виновна за изпращането на 5000 известия до украински бойци и полиция с апели да се предадат.

Украинците отвръщат на удара

Въпреки многочислените офанзиви от Москва, Киев не остава по-назад, означават от AP. С помощта на Англия и Съединените щати Украйна също е събрала много огромна част персонални данни, свързани с Русия, основно за нейните бойци, шпиони и полиция, както и данни за местоположението им.

Киев знае къде тъкмо избрани военни са пресекли границите с Украйна, в кой град са почивали, в коя постройка са прекарали нощта, какво тъкмо са откраднали и какви закононарушения са направили на украинска земя.

Официален Киев стига и по-далеч – „ Знаем техните телефонни номера, имената на родителите им, на съпругите им, на децата им, домашните им адреси, кой им е комшия, къде са учили и кои са учителите им “, споделя Серхи Демедюк.

На записи, оповестени от украинското министерство по цифрови трансформации се чуват диалози със съпругите на съветски бойци. В тях украинци се показват за чиновници на съветско министерство и споделят, че пратките, изпратени от Беларус съдържат движимости, откраднати от Украйна.

В един от записите се чува нервна жена, която споделя, че е получила „ сувенирите “ – чанта и верижка. Тогава от украинска страна ѝ споделят, че дамата е съизвършител във военни закононарушения и линията прекъсва.

Западни наблюдаващи показват, че някои изказвания за събирането на данни и от двете страни може да бъдат пресилени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР