Остров Кирил и Юлита в Созопол – едно от най-старите

...
Остров Кирил и Юлита в Созопол – едно от най-старите
Коментари Харесай

„Мисия 360“: Милиони години под вода - къде се намира „Вкаменената гора“ у нас?

Остров Кирил и Юлита в Созопол – едно от най-старите местообитания у нас. Акваторията на Созопол пази под вода потвърдена праистория и местообитания датирани 5000-6000 години прочие Хр.

Акваторията на Созопол, с изключение на доста история, има и едно удивително естествено завещание, образувано преди милиони години – „ Вкаменена гора “.

„ В региона е прочут тъй наречените „ Росенски “ палео-вулкан, централната част на който пропада. Това се назовава калдера. В резултат на пропадането тази част се наводнява и по този начин се основават условия за образуването на „ Каменната гора “ като главният тип е от блатни кипариси “, изяснява Ралица Събева, геолог от географския факултет на СУ.

Мястото е неповторимо в международен мащаб, защото вкаменени дървета под вода има на доста малко места. Смята се, че нашата „ Вкаменена гора “ е на милиони години.

Снимка: Ладислав Цветков

Геолозите са изследвали пластовете под гората преди 40 години и те считат, че са на към 20 милиона години. Самите дървета не знаем на каква възраст са.

Мястото е удивително благосъстояние за България, като естествена даденост. Това слага и въпросът за опазването му.

Снимка: Ладислав Цветков

„ Дърветата са доста нежни и в случай че се пускат котви или водолази, които се гмуркат, чупят части от тях, то няма да оставим тази забележителност за бъдещите генерации. Минават лодки, пускат се котви и за жал се изхвърлят отпадъци “, споделя доцент Любомир Кендеров от биологичния факултет на СУ.

Поради международната необичайност на сходни естествени дадености, „ Вкаменената гора “ вероятно може да стане част от „ Световното естествено завещание “ на ЮНЕСКО, при действия от наша страна, което ще помогне и за опазването му.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР