Остро изказване по адрес на властите в Република Северна Македония

...
Остро изказване по адрес на властите в Република Северна Македония
Коментари Харесай

Радев: Крайно време е да спре антибългарската идеология в РСМ

Остро изявление по адрес на управляващите в Република Северна Македония направи президентът Румен Радев. Той съобщи, че е извънредно време антибългарската идеология, която се вихри в прилежащата страна, да спре.

Изявлението на президента идва откакто президентът и министър председателят на Северна Македония се изрекоха отрицателно за откриването в Битоля на български културен център на името на революционера Иван Михайлов, който съгласно Стево Пендаровски и Димитър Ковачевски е сътрудничил на хитлеристкия режим.

Според президента Радев обаче тази реторика " умишлено трови връзките сред двете страни и подрива пътя на Република Северна Македония към Европейски Съюз ".

Държавният глава съобщи още, че политиците в прилежащата страна се пробват да градят еднаквост въз основата на фалшификациите на Комунистическия интернационал:

" И в случай че приказваме за фашизъм, би трябвало да е ясно, че Иван Михайлов е индивидът, който отхвърли на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след определяне на югославската тирания в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери единствено поради това, че взеха решение да продължат да се назовават българи, а не македонци. Ето това е същински фашизъм. "

Президентът повтори позицията си по отношение на даването на оръжие от страна на България за Украйна. Той е безапелационен, че страната ни би трябвало да продължи да оказва помощ на всички хора, които търсят избавление от войната, като България ще продължи да оказва помощ на Украйна в границите на своите благоприятни условия. 

" Нека да е пределно ясно, че за разлика от други страни, които са надалеч от спора, България има голяма диаспора, историческа. Ние имаме наши сънародници в Украйна, които сега са в зоната на военни интервенции. Това изисква доста деликатно и отговорно решение. Затова и аз от дълго време заявих, че България следва да даде средства за самостоятелна отбрана. "

Коментарът на президента беше във връзка решението, признато от външната комисия на Народното събрание - страната ни да даде техническа помощ за самоотбрана на Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР