Острите коментари на Доналд Тръмп по отношение на НАТО показват,

...
Острите коментари на Доналд Тръмп по отношение на НАТО показват,
Коментари Харесай

Латвия: Европа трябва да отделя повече средства за отбрана

Острите мнения на Доналд Тръмп във връзка с НАТО демонстрират, че европейците би трябвало да поемат повече отговорност за сигурността си, само че към момента имат потребност от трансатлантическия боен съюз, сподели министърът на външните работи на Латвия Кришанис Каринш, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12702
Тръмп провокира рецензии от страна на високопоставени западни представители, откакто съобщи, че когато е бил президент на Съединени американски щати, е споделил на неназован водач, че няма да пази страни, които не отделят задоволително средства за НАТО, и даже би насърчил Русия да ги нападне. 

Каринш, някогашен министър председател на балтийската страна, който е роден и израснал в Съединени американски щати, сподели в изявление за Ройтерс, че мненията на Тръмп от предходната седмица са били " ненадейно остри ", само че са отразили настроения в Съединени американски щати, с които Европа би трябвало да се преценява.

" Много президенти от доста години споделят, че Европа, като общо казано заможно общество, би трябвало да влага повече в защитата си ", съобщи Каринш.

" Мисля, че с течение на времето Съединени американски щати ще бъдат по-малко склонни да считат, че би трябвало да подсигуряват напълно европейската сигурност ", сподели той. Каринш съобщи, че част от отговора на Европа би трябвало да бъде да продължи да харчи повече за защита - наклонност, подхранвана от завземането на Крим от Русия през 2014 година и пълномащабното навлизане в Украйна през 2022 г. 

Той посочи, че съгласно изчисленията на НАТО от тази седмица 18 от 31-те страни членки ще изпълнят задачата на алианса за обособяване на 2% от брутния вътрешен артикул за защита през 2024 година, спрямо 11 през 2023 година

" Има някои от нас, които влагат над минимума и възнамеряват да стигнат до 3% и даже повече поради събитията, в които се намираме, и действителната опасност от страна на Русия ", сподели Каринш, чиято страна има обща граница с Русия.

Каринш съобщи, че Европа към момента ще се нуждае от структурите и координацията, обезпечавани от ръководената от Съединени американски щати Организация на Северноатлантическия контракт, с цел да могат нейните сили да работят дейно дружно, защото Европа не е страна с единна войска.

" Имаме доста армии с доста разнообразни спецификации на оръжейните системи ", сподели той. " Все още ще се нуждаем от НАТО, с цел да ни помогне да се координираме. "

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР