Надявам се депутатите да разберат ефекта от това, което ще

...
Надявам се депутатите да разберат ефекта от това, което ще
Коментари Харесай

Любо Ганев: Спортът и медиите ще бъдат засегнати драстично

" Надявам се депутатите да схванат резултата от това, което ще създадат с измененията в закона за хазарта. Някой, облечен във власт желае да нанесе удар по свободата на медиите. Имат още един ден за размисъл. Със забрани не става ", сподели в утринния блок на Нова телевизия Самуил Огнянов от " 24 часа ".

Утре народните представители се събират изключително, с цел да гласоподават на второ четене възбрана за реклама на хазарт в формалните медии. " В Италия има безспорна възбрана за реклама на хазарт. 75% от залозите се вършат през нелицензирани от страната оператори.

Държавата не прибира налози от тях.

Потребителите не са предпазени от закона ", даде образец Огнянов.

В Съединени американски щати от 5,4 милиарда $ залози, единствено 1,16 милиарда са през лиценцзирани оператори. Той подсети, че обществените мрежи, към които ще се насочи рекламата, не са медии по нашето законодателство, а младежите, които депутатите желаят да " предпазат ", са тъкмо там. " Хазартните оператори дават повече пари за спорт от страната. 80 млн. лева е бюджета на страната за спорт. Хазартните компании дават в пъти повече. Сега няма да могат да ги дават, в случай че законопроектът бъде признат. Ще бъдат отрязани обществените разноски. Пари за спорт значи по-здрава нация и по-малко пари за опазване на здравето ", сподели ръководителят на волейболната федерация Любомир Ганев. Той подсети, че има доста други браншове с големи облаги, които не дават нищо за спорта.

" Ако отрежем тези пари от хазартните оператори, доста клубове ще приключат активността си. Парите за спорт идват и от държавния състезателен тотализатор. Ако забранят и рекламата на тотото? Не знам за какво го вършат ", възмути се легендата на волейбола у нас. " Когато лишаваш медиите от законни приходи ги правиш слаби и се опитваш да ги контролираш. Никой не е споделил, че по този начин желае да помогне на младежите. В България няма статистика на подвластните от хазарт. Ще пострадат медиите с ясни притежатели. Другите Национална агенция за приходите не може да ги откри. По-добре е да има естествена регулация. Никой от нас не желае безкнотролна реклама на хазарт. Но може да се направи баланс сред ползите на бизнеса, страната и медиите ", сподели Самуил Огнянов.

Според него може да се направи със възбрана за присъединяване на известни герои в реклама за хазарт или без хора под 23 година да вземем за пример.

" Общата инвестиция на хазартните компании за реклама е над 100 млн. лева годишно. Ние се опитваме да продадем продукта волейбол. Спортът и медиите ще бъдат наранени фрапантно. Преди 2 година отново имаше такива хрумвания. Но в този момент стана доста бързо. Спортът е най-недофинансиран. За доста други браншове има дотации. Турската волейболна федерация има 85 милиона евро годишно - повече от бюджета на нашето министерство на спорта. Защо не задължат енергийния бизнес или застрахователния бизнес да дават пари за спорт, откакто режат парите от хазартните оператори? ", попита Любо Ганев.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР