Остри предупреждения отвсякъде срещу нахлуване в южния град от ивицата

...
Остри предупреждения отвсякъде срещу нахлуване в южния град от ивицата
Коментари Харесай

След поредица от израелски удари: 100 жертви и двама освободени заложници

Остри предизвестия отвред против навлизане в южния град от линията Газа - Рафах, който Нетаняху счита за последния бастион на " Хамас "
При среднощна интервенция на израелската войска по град Рафах в южната част на анклава, която разреши освобождението на двама заложници, са починали към 100 души, съобщи Франс прес, като се базира на Министерството на здравеопазването на палестинското придвижване " Хамас ", което държи властта в линията Газа от 2007 година

Първоначално бе обявено за 37 убити, след това за над 52 убити, а в този момент в известие на арабски ведомството поправя броя на жертвите на към 100.

Телата на починалите палестинци са били превозени в кувейтската болница, в европейската болница и в болничното заведение " Абу Юсеф ан Наджар " в града.

В същото време при интервенция на спецчастите в Рафах са били избавили двама заложници от плен в линията Газа, съобщи Асошиейтед прес.

Израелските въоръжени сили обявиха, че в понеделник са нанесли " поредност от удари " по южната част на Газа, които към този момент " са завършили ", без да дават повече детайлности.

Премиерът Натаняху счита Рафах за последния бастион на " Хамас ". Канцеларията на Нетаняху съобщи, че е наредила на военните да разработят проект за евакуация на Рафах и за заличаване на четири батальона на " Хамас ", които съгласно нея са ситуирани там. В събота израелските военновъздушни сили оповестиха, че са ликвидирали в града двама командири на ислямисткото придвижване.

Хуманитарните организации, настояват че (сухопътна) офанзива в град Рафах в южната част на Газа би била пагубна, показва Ройтерс. Това е последното относително безвредно място в анклава, унищожен от офанзивата на Израел.
 Палестинци търсят оживели след израелски въздушен удар по жилищна постройка в град Рафах в линията Газа, 10 февруари 2024 година
Палестинци търсят оживели след израелски въздушен удар по жилищна постройка в град Рафах в линията Газа, 10 февруари 2024 година
Снимка: AP/БТА
Според катарския ефирен канал " Ал Джазира " след израелските бомбардировки на домове и джамии в Рафах са били открити телата на минимум 52 души. Съобщава се и за десетки ранени, доста от които деца, както и че се чака, че борят на жертвите ще се усили.
 В търсене на оживели след израелски въздушен удар по жилищна постройка в Рафах на 10 февруари
В търсене на оживели след израелски въздушен удар по жилищна постройка в Рафах на 10 февруари
Снимка: AP/БТА
Израелските военни заявиха, че двамата избавени заложници - и двамата мъже, са били отвлечени от бойци на " Хамас " от кибуца Нир Ижак по време на офанзивата на 7 октомври, с която стартира 4-месечната война сред Израел и " Хамас ". 

Армията съобщи, че двамата мъже са в положително здравословно положение.

Ето реакциите 

Египет предизвести, че има заплаха от настъпване на " тежки последствия ", в случай че израелската войска предприеме нахлуване против Рафах, който се намира покрай египетската граница.

" Египет счита, че в този момент са нужни обединени интернационалните и районни старания, с цел да не се допусне палестинският град Рафах да бъде нападнат ", добави външното министерство в Кайро.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън нощес сподели на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че Израел не би трябвало да стартира военна интервенция в град Рафах, без да обезпечи сигурността на към 1 милион души, които са се подслонили там, съобщи Белият дом, представен от Ройтерс. 

Байдън и Нетаняху са разговаряли в продължение на към 45 минути, дни откакто водачът на Съединени американски щати съобщи, че военният отговор на Израел в линията Газа е бил " несъразмерен " и изрази сериозна угриженост по отношение на увеличението на броя на жертвите измежду цивилното население в палестинския анклав.

Острите предизвестия на Байдън против военна интервенция в град Рафах, който е ситуиран в южната част на Газа на границата с Египет, идват на фона на предизвестията на филантропичните организации за помощ, които настояват, че сходна интервенция може да докара до доста повече жертви, както и на опасенията, че тя би могла да провали напъните за освобождение на заложници, показва Ройтерс.

Франция изрази надълбоко безпокойствие от израелските удари в Рафах и прикани Израел да приключи боевете, с цел да избегне " злополука ", съобщи Франс прес.

Британският външен министър Дейвид Камерън съобщи нощес, че е " надълбоко смутен " от плануваното израелско сухопътно нахлуване против Рафах. 

Съдбата на заложниците

Разговорът сред Байдън и Нетаняху е бил концентриран главно върху продължаващите старания за обезпечаване на освобождението на останалите 132 заложници, държани от ислямистката формация " Хамас " в Газа, заяви пред кореспонденти почитан чиновник на администрацията, като означи, че през последните седмици е бил реализиран " действителен прогрес ".

Въпреки че към момента има някои " обилни " пропуски за превъзмогване, договорката е " съвсем реализирана " сподели още служителят и добави, че Байдън е подчертал, че е належащо този прогрес да бъде употребен, " с цел да се обезпечи освобождението на всички заложници допустимо най-скоро ".

Управляваната от " Хамас " телевизия " Акса " нощес цитира почитан водач от групировката, който е декларирал, че израелска сухопътна атака в Рафах ще " взриви " договарянията за замяна на заложници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР