Остават три дни до изтичането на крайния срок за регистрация

...
Остават три дни до изтичането на крайния срок за регистрация
Коментари Харесай

БСП подава документите си за местните избори. Нинова: Ваня Григорова ще е кандидатът ни за София

Остават три дни до приключването на крайния период за регистрация на партии и обединения за присъединяване в локалните избори.

Очаква се през днешния ден документите си в ЦИК да подадат от Българска социалистическа партия. На съвещанието си в неделя Националният съвет на партията утвърди 138 претенденти за кметове и общински съветници.


Остава въпросът дали социалистите ще поддържат за кмет на София кандидатурата на Ваня Григорова. Тя към този момент получи формалната поддръжка на софийската конструкция на партията.

Окончателното решение дали и Националното управление на Българска социалистическа партия ще застане зад Григорова беше отсрочено за идната събота.

 

Ваня Григорова ще бъде претендентът ни за София, съобщи пред Епицентър. бг  Корнелия Нинова в отговор на слуховете, че има проблем с номинацията на синдикалистката.

След като сътрудниците в " Левицата " подредят дефинитивно листата си, номинацията на Ваня Григорова ще бъде гласувана от Народно събрание, посочи Нинова.

 

Както още през вчерашния ден стана ясно, причина за неналичието на Григорова в листата от Българска социалистическа партия показаха, че съдружните сътрудници не са показали свои представители в листата за общински съветници, както и че ръководителят на Българска социалистическа партия - София Иван Таков отсъства от съвещанието, защото е в чужбина.

 

Сред одобрените през вчерашния ден на съвещанието на Народно събрание имена са Пенчо Милков в Русе, Донка Михайлова в Троян, Владимир Москов в Гоце Делчев. 

Решениятаа на вчерашния плевун са взети с 99 глаза " за ", трима " въздържали се " и 5 " срещу ".

 

За Сливен левите ще избират сред две кандидатури Минчо Афузов, повдигнат от Инициативен комитет и одоберия от ИБ на Българска социалистическа партия Кольо Милев, който ще е и лидер на листата.

 

Освен това, в Сливенско са разпоредени от „ Позитано “ 20 и цялостен цикъл доклад и избори за промяна на досегашното партийно управление.

 

В Шумен е издигнат проф.Христо Христов, който е някогашен регионален шеф по време на служебното държавно управление. 


В Смолян Иван Френкев е повдигнат за кмет на общината на съвещание на Общинската организация на БСП-Смолян. Той има най-вече номинации от всички партийни организации в общината и е определен след извършено гласоподаване от членовете на конференцията (60 гласа от 64 присъстващи). Стефан Сабрутев е повдигнат като независима кандидатура на Инициативен комитет и неговата кандидатура даже не е обсъждана. Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия се е съобразило напълно с волята на смолянските социалисти и на днешното съвещание на Народно събрание на Българска социалистическа партия утвърди Иван Френкев като формален претендент на Българска социалистическа партия за кмет на община Смолян.

Кандидатът за кмет на Варна, който Българска социалистическа партия ще издигне, няма да е партиен човек, само че кой ще е, редовите партийни членове още не знаят. Надявали се на съвещание в събота да научат защитаваната в дълбока загадка номинация, само че общинският и регионален водач Борислав Гуцанов по този начин и не я разкрил. Така пленумът на Българска социалистическа партия на 16 септември евентуално ще назначи длъжностен претендент за кмет.

 

На съвещанието на Народно събрание на Българска социалистическа партия през днешния ден стана ясно, че макар състоялата се общинска партийна конференция в Търговище, листата за общински съветници ще бъде пренаредена служебно. Според Борислав Гуцанов търговищката организация е една от тези, които „ не работят по разпоредбите “, дружно със Сливен, Чепеларе, Шумен, Нова Загора и други Така вместо подредената от локалните социалисти листа за Местни избори 2023, в Търговище ще има нова листа, подредена служебно от Борислав Гуцанов и управлението на национално равнище.

 

Кандидат за кмет на община Нова Загора ще бъде независимият Георги Йорданов, който е повдигнат от Инициативен комитет и ще бъде подсилен от Българска социалистическа партия. Йорданов е правист по обучение и с над 30 години професионален опит единствено в град Нова Загора.

На съвещанието си през днешния ден Народно събрание на Българска социалистическа партия утвърди поддръжката за самостоятелния Йорданов, само че след гласуването Борислав Гуцанов предложи смяна в листата за съветници на социалистите. По гледище на служителя на Позитано 20 Васил Стоянов, от листата е изваден Михаил Тачев, който, като се изключи че е социалист е и част от инициативния комитет на Георги Йорданов. На въпрос какво постанова изваждането на редови социалист от листа, която е подредена от локалната общинска организация, Стоянов сподели, че го е виждал по какъв начин работи за други партии и по тази причина би трябвало да бъде изваден. Стоянов беше подсилен от Георги Свиленски, Атанас Зафиров и самата Корнелия Нинова в апелите си за смяна на листата в Нова Загора.

 

Венцислав Венков е публично претендент за кмет на Шумен, повдигнат от Българска социалистическа партия. На Общинската конференция на столетницата той е определен при очевиден избор със 72 гласа „ за “ от присъстващи на съвещанието 74 души.  41 души ще бъдат включени в листата за общински съветници. Водач на листата е Веселин Пенчев, втори е кандидат-кметът Венцислав Венков. Ще има и представители от гражданската квота.

 

Утвърдени са и претендентите за кметове в останалите общини за Област Шумен, като измежду тях са актуалните кметове на село Царевброд – Стефан Живков и на Мараш – Красимира Минкова. За село Велино е препоръчан Недялко Недялков.

 

Общинска конференция БСП-Благоевград гласоподава на локалните избори за кмет да се поддържа кандидатурата на Николай Шушков. Бившият регионален шеф и някогашен митнически шеф, който бе и до неотдавна зам.-министър на районното развиване, разгласи своята кандидатура преди дни на нарочна пресконефренция. Той ще се яви като самостоятелен, повдигнат от Инициативен комитет, чийто ръководител е някогашният кмет Лазар Причкапов.

 

На съвещанието си през вчерашния ден управителният орган на социалистическата партия одобри и платформа за идните локални избори.

 

Като акцент в нея бе посочено:
" В годините на ръководство на ГЕРБ беше построен модел на задкулисие и олигархични зависимости, корупционни обвързаности, отклонение на публичен запас от българския и от европейския бюджет в големи размери. Този модел откри своята опора в локалната власт и пусна корени в нея посредством ръководените от ГЕРб общини. Всички опити моделът да бъде разграден на централно ниво се сблъскваха с ловко окопаните в локалната власт негови метастази. Ето за какво, локалните избори на 29 октомври са от дълго време чакана опция за съществена смяна в ръководството на страната и дефинитивно секване на корените на отровната система, която обезсилва България. Надеждата този път ще тръгне изпод. "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР