Остават огромните опашки пред единствения кабинков лифт над Банско, след

...
Остават огромните опашки пред единствения кабинков лифт над Банско, след
Коментари Харесай

Остават опашките пред лифта в Банско

Остават големите опашки пред единствения кабинков въжен превоз над Банско, откакто петчленен състав на Върховния административен съд анулира дефинитивно измененията в настоящия План за ръководство на Национален парк „ Пирин “. Корекциите бяха признати от Министерския съвет на 28 декември 2017 година и даваха опция за създаване на втора кабина. Промените бяха и първата стъпка към развиването на зимния туризъм в страната ни.

В претекстовете си магистратите показват, че е нарушен член 21 от Закона за предпазените територии, както и европейски наставления. Досега при аналогични проблеми десетки правосъдни сформира са били безапелационни, че този текст на Закон за защитените територии не се погазва. Но този състав взема решение друго, което на процедура блокира развиването на Банско като топ дестинация за ски спорт, в каквато се трансформира в последните години.

Решението на кабинета бе обжалвано от организации от обединението „ За да остане природа в България “, която е едно с политическа партия „ Зелените “ – „ еколозите “ постоянно пробват, в множеството случаи сполучливо, да спрат всяка инвестиция в зимен туризъм. Те са изключително нападателни против Банско, добил статут на Зимна столица на Балканите.

След постановеното от Върховен административен съд „ природозащитниците “ към този момент могат да апелират още повече вложенията в бранша, стъпвайки на решението на магистратите против корекциите в Плана на Национален парк „ Пирин “. Това значи завършек на опитите за възобновление на зимните курорти у нас. Защото корекциите в Плана щяха да доведат до развиване на ски спортовете в туристическите зони. Можеше да бъде построен вторият кабинков въжен превоз над Банско, който да реши казуса с километричните опашки пред станцията на настоящето въжено оборудване. Затова „ Труд “ потърси за коментар кмета на общината Георги Икономов.

„ Не мога да разясня самото решение на съда – той се е произнесъл. Но явно имаме проблем с нормативната уредба. Не може по този член на Закона за предпазените територии съдът десетки пъти да е присъждал противоположното. Ако депутатите не решат какво тъкмо да се прави със законодателството, слагаме чертата на зимния туризъм в България. Или се споделя, че се не разрешават изцяло всевъзможни действия, или се уточняват законовите текстове. Сегашното решение значи, че доста от ски зоните повече не могат да се развиват – не приказвам единствено за тази в Банско “, сподели Икономов.

„ Труд “ беседва и с основателя на измененията в Плана – някогашният вицепремиер и настоятщ народен представител от НФСБ Валери Симеонов.
„ Намирам решението на Върховния административен съд за пагубно за българския туризъм и за стопанската система. Решението е позорно и съгласно мен не е без значение. От друга стана мога да предупредя „ зелените “ да не бързат да се радват – те имат сериозен съперник в мое лице и в лицето на всички, които милеят за България, съобщи пред „ Труд “ Валери Симеонов.

Относно изявлението му от преди няколко месеца, че в случай че съдът постанови против решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 година, ще си върже релса и ще се хвърли от кея в Бургас, Симеонов сподели: „ Такива въпроси могат да задават единствено хора с умствена непълнота, тъй като не са разбрали шегата. По-важно е какво ще става от тук нататък – Банско има и нов План за ръководство, който още е в съда. А и за какво наесен да още веднъж да не внесем смяна? “

Позицията на Министерство на околната среда и водите: Чакахме окончателното решение

„ Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с решението на петчленен състав на Върховния административен съд №656, с което се анулират дефинитивно измененията в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “, признати от Министерски съвет с решение 821/29.12.2017 година “, оповестяват от Министерство на околната среда и водите.

Оттам прибавят, че министърът постоянно е заявявал, че ще изчака окончателното решение на магистратите, преди да предприеме каквито и да било дейности по осъществяване на измененията в Плана.

„ В тази връзка от приемане на измененията до момента не са процедирани никакви следващи устройствени проекти или капиталови оферти, произлизащи от решението на Министерски съвет “, безапелационни са от ведомството.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР