Остава една година до Олимпийските игри, а Париж е на

...
Остава една година до Олимпийските игри, а Париж е на
Коментари Харесай

След вековна забрана: Париж разрешава плуването в Сена

Остава една година до Олимпийските игри, а Париж е на финалната права на историческо разчистване, което ще върне плувци и гмуркачи в Сена.

Забранено преди век поради мръсната вода, градското плуване ще се трансформира в най-забележителното завещание на Игрите с помощта на плана за регенерация на стойност 1,4 милиарда евро, заяви Би Би Си.

Домашният любим е спасяван след серия произшествия с котки

В Сена, в центъра на Париж, освен ще се проведат три олимпийски надпревари - триатлон, маратонско плуване и паратриатлон, само че до 2025 година от кея ще има достъп до три открити плувни зони.

„ Когато хората видят спортисти, които плуват в Сена, без да има риск за здравето им, те ще бъдат спокойни и ще последват образеца им “, предвижда Пиер Рабадан, заместник-кмет на Париж, отговарящ за организацията на олимпийските игри. „ Това е нашият принос за бъдещето “, добави той.

Подобно на доста други западни градове, качеството на реката в Париж се утежни фрапантно поради промишлените отпадни води и санитарните условия на възходящото население.

Джоузефин Чаплин издъхна на 74 година в Париж

През 1923 година управляващите не разрешават плуването, макар че годишното коледно съревнование по преплуване на реката се резервира до Втората международна война.

Снимка: Getty Images

Един от главните проблеми е отводнителна инфраструктура от XIX в., която сплотява употребяваната вода от кухните и баните с отпадните води от тоалетните. В естествени условия те минават през комплекс от тунели под улиците към пречиствателни центрове в покрайнините на града. При проливни дъждове обаче системата се пренасища и остатъкът би трябвало да се оттича в Сена. Подобренията през последните 20 години към този момент са довели до внезапно понижаване на фекалните бактерии, попадащи в реката.

Решението е да се построи голям под земята контейнер, който да служи за предпазване на оттока при проливни дъждове. Строителната площадка може да се види до гара Аустерлиц и пред болничното заведение Питие-Салпетриер, където принцеса Даяна умира след автомобилната си злополука през 1997 година

Снимка: Getty Images

На пръв взор наподобява като елементарна строителна работа. Но изпод има голямо цилиндрично пространство с дълбочина 34 м и широчина 50 м - задоволително, с цел да побере водата от 20 олимпийски плувни басейна. Машини копаят в дълбините, а екскаватор с дълга телескопична ръка се спуска от повърхността, с цел да в профил пръстта.

Артистът ще излезе на сцената на Брийз фест в Бургас, дружно със световноизвестните Black Eyed Peas

Мегабасейнът ще бъде пуснат в употреба до началото на Игрите през идната година, които стартират в края на юли.

Реката няма да играе роял единствено на състезателен басейн, само че по нея ще бъде осъществена и церемонията по откриването на Игрите. Флотилия от 160 лодки ще придвижи 10 000 спортисти по 6-километровата права до Айфеловата кула.

Риболовът в Сена обаче няма да бъде позволен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР