Остава ден до крайния срок, в който първите хора с

...
Остава ден до крайния срок, в който първите хора с
Коментари Харесай

Ден до крайния срок за прехвърлянето на парите от частен фонд в НОИ за първите пенсионери с две пенсии

Остава ден до крайния период, в който първите хора с право на пенсия и от частен фонд, могат да трансферират парите си от него в Национален осигурителен институт. Извънредният " прозорец ", който беше отворен за този трансфер, изтича тази сряда. Той е за хората, на които им остават по-малко от 5 години до пенсия.
Снимка: btvnovinite.bg
Прехвърлянето става със заявление до приходната организация. От там оповестиха за bTV, че от началото на годината до в този момент, над 22 хиляди души са създали това. Колко от тях обаче са от групата, за която се отвори изключителният прозорец, не е ясно. По оценка на частните фондове те са към 5-6 хиляди души.
Снимка: btvnovinite.bg
Радка Николова е измежду първите хора у нас, които ще имат право на две пенсии - от страната и от частен повсеместен пенсионен фонд. До края на месеца би трябвало да реши какво да прави с насъбраната сума в частния фонд.

" За себе си съм решила, че няма да се откажа от втория пенсионен фонд, няма да си преведа парите в Национален осигурителен институт ", споделя Радка.
Снимка: btvnovinite.bg
Така Радка ще получава две пенсии. Тази от частния фонд ще й бъде изплатена вкупом, разсрочено или пожизнено, според от насъбраната в партидата

А хората, които решат да трансферират парите си в Национален осигурителен институт, ще разчитат на пенсия единствено от там. Но пък тя няма да е понижена поради това, че част от осигуровките са отивали в частен фонд.

Крайният период човек да вземе решението зависи от това по кое време навършва пенсионна възраст.

" Такъв период не би трябвало да има въобще, хората не би трябвало да бъдат ограничение с каквито и да са времеви шпации от време, в които да се разпореждат с парите си ", споделя Даниела Петкова от Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Междувременно, Национален осигурителен институт актуализира електронния си калкулатор, който пресмята планиран размер на държавната пенсия. Достъпен е на уеб страницата на институцията против личен идентификационен код. Калкулаторът отразява новия метод, по който от септември ще се пресмята с какъв брой ще се понижи държавната пенсия, в случай че решим да запазим втората си в частния фонд.

" Намалението на самостоятелния коефициент при всеки човек е строго самостоятелно – зависи директно от неговата осигурителна история, съответно от интервалите, в които се е осигурявало ", изяснява Любомира Язаджиева от Национален осигурителен институт.
Снимка: btvnovinite.bg
Калкулаторът демонстрира какъв ще е размерът на държавната пенсия в случай че решим да прехвърлим парите си от частния фонд в Национален осигурителен институт, и в случай че решим да не ги прехвърлим.

Самите частни фондове също актуализират своите калкулатори, с цел да може хората да знаят какъв брой биха получавали и от тях.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР