Останките от болида на Ромен Грожан, с който той катастрофира

...
Останките от болида на Ромен Грожан, с който той катастрофира
Коментари Харесай

Изгорелият болид на Ромен Грожан става част от изложба

Останките от болида на Ромен Грожан, с който той катастрофира в Гран При на Бахрейн през 2020, ще са част от изложбата, отдадена на Формула 1, която ще бъде открита в Мадрид. Французинът се заби в металната защитна стена с висока скорост, а болидът на Хаас се разцепи на две и избухна в пламъци.

Гробан имаше потребност от 28 секунди, с цел да се измъкне от горящия кокпит, като водачът се отърва без пострадвания, само че получи изгаряния по ръцете.

Досега потърпевшото шаси не беше показвано пред необятната аудитория, само че в този момент ще бъде изложено в Мадрид, като колата ще е в специфична зала, кръстена “Оцеляване ”. Там ще има и видео апаратура, която ще демонстрира неизлъчвани до момента фрагменти от злополуката на френския водач.

“Трябваше да счупя яката на кокпита с каската ми и по-късно се изправих, като стъпих на седалката - описа за измъкването си от горящата кола Грожан, който към този момент се състезава в Индикар. - Но левият ми крайник се заклещи в кокпита, съумях да го измъкна, само че останах без обувка и по този начин се измъкнах на открито. В колата имаше 120 кг гориво и батерията за хибридната система, като и двата рискови детайла към този момент горяха. Доктор Йън Робърт и Алън ван ден Мерве се опитваха да оформят просека измежду пламъците, с цел да се измъкна през тях и това ми оказа помощ, най-малко видях накъде да ходя. ”

Грожан изясни, че е оживял в злополуката поради здравината на актуалния кокпит, който се употребява във Формула 1 - извънредно хубавичко конструкция, в която е седалката на водача, кормилото и педалите.

Изложбата, отдадена на Формула 1 в Мадрид се открива на 24 март, в комплекса Ifema.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР