Останките на 16 пирамиди са открити в гробище в древния

...
Останките на 16 пирамиди са открити в гробище в древния
Коментари Харесай

Откриха 16 пирамиди в древно гробище

Останките на 16 пирамиди са открити в гробище в античния град Гематон в Судан. Под пирамидите е имало и гробници. Постройките са на към 2 000 години, когато на територията на Судан се е намирало кралство Куш. Пирамидите са били доста известни измежду този народ и са строени всеобщо преди краха на кралството през IV век.

Дерек Уелсби (Derek Welsby), който е организатор в Британския музей в Лондон, и екипът му изследват Гематон от 1998 година, като най-големият плод на техните разкопки са откритите 16 пирамиди. „ Дотук открихме 6 каменни пирамиди и 10 тухлени “, споделя Уелсби.  Намират се в огромно гробище, което е намерено през 1993 година.

Най-голямата структура е била необятна 10.6 метра, а височината ѝ е била 13 метра. Някои от пирамидите принадлежат на богати и властни хора, само че има и такива, които са строени за елементарни хора. „ Не са заровени единствено представители на елита “, добавя Уелсби.

Всъщност на мястото има повече гробници в сравнение с пирамиди. Някои хора са заровени под елементарни правоъгълни структури, наречени „ мастаба “, а над гробниците на други просто има купчина камъни, наречена „ тумули “. Има и гробове, над които няма безусловно никакви постройки.

В една от гробниците археолозите разкрили бронзова маса за приношения. На нея била изгравирана сцена, която показвала принц или духовник, който принася тамян и възлияние на господ Озирис – владетеля на подземния свят. Зад Озирис се намира богинята Изида, която също предлага възлияние на Озирис.

Масата за приношения, открита в една от гробниците. © SARS NDRS Archive

Въпреки че Озирис и Изида са от египетската митология, те също били почитани в Куш. Масата за приношения е била кралски предмет. Човекът, заровен с този предмет, „ би трябвало да е бил старейшина в кралското семейство “.

Предметите от множеството гробници са разграбени. В единствената пирамида, която останала недокосната, имало 100 керамични топчета и останките на три деца. Според Уелсби фактът, че децата са заровени без златни орнаменти е избавил гробницата от нападения.

Това е пирамидата, под която са били заровени трите деца. © SARS NDRS Archive

Кушкото кралство се разпростирало на огромна част от територията на Судан в интервала 800 година прочие н.е. до IV век сл. н. е. Според Уелсби има много аргументи за упадъка на Кралство Куш.

Една от главните е, че владетелите изгубили огромна част от приходите си. Търговските им пътища трябвало да заобикалят река Нил и по тази причина кралството станало по-бедно. Също по този начин, откакто стопанската система на Римската империя се свила, намаляла и търговията сред кушите и римляните, което още повече понижило приходите на Кушкото кралство. Без пари, кралете към този момент нямали толкоз власт и Гематон бил зарязан, а строенето на пирамиди спряло. Вятърът покрил съществуващите пирамиди с пясък и те останали подземен до наше време.

Live Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР