Останаха два вълнуващи въпроса – дали ИТН ще са първи

...
Останаха два вълнуващи въпроса – дали ИТН ще са първи
Коментари Харесай

Следизборни посоки и изводи от вота на 11 юли

Останаха два вълнуващи въпроса – дали Има Такъв Народ ще са първи и дали Демократична България няма да измести Българска социалистическа партия , въпреки че разликата сред третия и четвъртия е по-голяма. Това сподели пред БНР политологът доктор Александър Димитров.
Ситуацията доста наподобява на предните избори, само че шансът Има Такъв Народ да е първа политическа мощ се усилва и тяхната роля се трансформира, счита той. „ Те могат да водят танца , да водят разговора сред другите партии. “

Другата основна разлика съгласно Димитров е, че Българска социалистическа партия е била „ притисната в ъгъла от този избор “, което е доста значимо за левицата във вътрешен проект.

Патриотите още веднъж не влизат, даже в съдружна формула, нови субекти също вземат надалеч от поръчките си, добави той.

Димитров предвижда сложни диалози и евентуално държавно управление на малцинството, „ пък който го поддържа, поддържа “ .

„ Сценариите се резервират. Имаме един вид за държавно управление на малцинството еднолично от Има Такъв Народ, втори вид – поддръжка от другите партии на митинга, които отново няма да имат болшинство, и вероятно по-широко разширение “, счита Димитров.

Не е неосъществим сюжетът избори „ 2 в 1 “ , счита политологът.

Служебният кабинет, даже да се резервира, няма да е в същия състав , предвижда Александър Димитров.

Никой не разяснява фигурата на служебния министър председател , означи още анализаторът.

Има Такъв Народ са избрали избрана маркетингова тактика, само че това не може да е трайно политическо държание – то носи електорални изгоди до един миг, посочи Димитров.

ГЕРБ би трябвало да проучват обстановката, даже да останат първи, тъй като загубата на гласове е значима и „ даже да останеш на върха, ти на практика се свиваш “, разяснява политологът. По думите му на последващи избори ГЕРБ ще продължи да генерира  номинална загуба.

 Снимка: Ани Петрова

Имаше политически субекти, които дадоха всичко от себе си да ни разколебаят за машините, означи в предаването „ Хоризонт до обед “ социологът Мила Минева, учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Машините сигурно се оправиха с невалидните бюлетини , а това е голям позитив, акцентира Минева.

На базата на данните от чужбина към този миг най-вероятно първият и вторият ще си сменят местата, добави тя.

Минева счита, че „ този път сякаш не можем да приказваме за следващата месианска вълна. “

Чисто символно ГЕРБ не се срутва толкоз доста, колкото можеше да се чака , означи социологът.

„ ГЕРБ е в залез. Просто залезът не е толкоз бърз,  колкото се очакваше. “

Негативният план е явен, само че не е явен позитивният план – каква България ни предлага Има Такъв Народ след 5 години, каква България ни предлага Демократична България след пет години. Тези положителни планове останаха необговорени, неразпознати от гласоподавателите “, разяснява Минева.

 Снимка: Ивайло Илиев

Според Мила Минева гласоподавателите са посочили, че не желаят нова огромна партия, която да ръководи сама и еднолично да постанова волята си , а желаят политики на договаряне.

Има Такъв Народ има капацитет да обира националистическия избор и да го трансформира в цивилен, показа още от наблюденията си Мила Минева.

Добра вест съгласно нея е това, че партии и обединения, които са заложили на активизирането на гласоподаватели посредством ненавист, не съумяват да влязат в Народното събрание.

„ Категорично съм оптимист. Тези резултати са революционни за България “, акцентира Румен Чолаков, създател на „ Милениум клуб “ – България. Според него това, че ГЕРБ няма да е първа партия е доста огромна вест за българската политика както от алегорична, по този начин и от практическа позиция.

Загубата на ГЕРБ е необратима , разяснява Чолаков.

Партиите на митинга имат съвсем 30 мандата от горната страна спрямо предходните избори, сподели още той.

Трябва да си даваме ясна сметка, че процесът е муден, изключително когато би трябвало да наваксваме след дълъг интервал на ръководство единствено на една партия и един човек, посочи още Румен Чолаков.

Не може да се прави паралел с времето на Иван Костов . Ситуацията е по-различна. Не се повтаря историята в никакъв случай, само че процесът е почнал. “

„ Хората от кабинета на през Радев, които сграбчиха въображението на българите, това са трите момчета от Харвард. За пръв път след 10 години калинки, внезапна нецензурност в политическата ни класа, за пръв път видяхме че може и по-иначе. Логиката е да се търси сходна настройка с подобен вид хора . Има логичност да вземат участие най-малко някои от тях “, съобщи още Румен Чолаков.

Трите отзиви в елементи чуйте в звуковите файлове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР