Оспорвана битка за първото място на изборите с лек превес

...
Оспорвана битка за първото място на изборите с лек превес
Коментари Харесай

Два варианта за правителство и много неизвестни

Оспорвана борба за първото място на изборите с лек превес на обединението " ПП-ДБ " пред ГЕРБ и по-малко фрагментирано Народно заседание спрямо предходните къси парламенти от пет или шест политически сили. Последното стеснява вероятните конфигурации за сформирането на болшинство в 49-ото Народно заседание като най-общо ги свежда до две - или " необятна коалиция " под някаква форма сред първите две политически сили, или някакъв вид програмно или експертно държавно управление на ГЕРБ, зад което да застанат Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Това е главният извод вота и даже да има леки промени в числата, опциите за кабинет остават тези.Първият вид за кабинет е комплициран, тъй като ще изисква и от двете обединения тежки взаимни отстъпки поради обстоятелството, че " ПП-ДБ " и ГЕРБ бяха съществени съперници в предизборната акция. Заедно с това е и много рисков за " ПП-ДБ ", тъй като в очите на гласоподавателите им ГЕРБ продължава да е токсична партия.

Оспорвана борба за първото място на изборите с лек превес на обединението " ПП-ДБ " пред ГЕРБ и по-малко фрагментирано Народно заседание спрямо предходните къси парламенти от пет или шест политически сили. Последното стеснява вероятните конфигурации за сформирането на болшинство в 49-ото Народно заседание като най-общо ги свежда до две - или " необятна коалиция " под някаква форма сред първите две политически сили, или някакъв вид програмно или експертно държавно управление на ГЕРБ, зад което да застанат Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Това е главният извод вота и даже да има леки промени в числата, опциите за кабинет остават тези.

Първият вид за кабинет е комплициран, тъй като ще изисква и от двете обединения тежки взаимни отстъпки поради обстоятелството, че " ПП-ДБ " и ГЕРБ бяха съществени съперници в предизборната акция. Заедно с това е и много рисков за " ПП-ДБ ", тъй като в очите на гласоподавателите им ГЕРБ продължава да е токсична партия.

Вторият вид пък е рисков за партията на Борисов, тъй като сформирането на държавно управление с поддръжката на Движение за права и свободи, ще е непопулярно и ще нанесе спомагателни имиджови вреди на ГЕРБ. Освен това Българска социалистическа партия с проруските си позиции за войната в Украйна и " антиджендърската " си идеология, която прокарваше в предизборната акция, се трансформира в нежелателен съдружен сътрудник.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е безапелационен, че няма да даде поддръжка за кабинет без присъединяване на партията му. Фотограф: Юлия Лазарова Реклама Кои партии влизат в Народното събрание
Според екзит пола на социологическите организации след края на изборния ден победител във вота е обединението " ПП-ДБ " с към един % пред ГЕРБ. Но тази преднина може да се усили с гласовете от чужбина, където на предходните избори двете обединения от обединяването Политическа партия и Демократична България имаха сензитивна поддръжка за разлика от ГЕРБ.

Третата позиция е за националистическата групировка на Костадин Костадинов " Възраждане " като резултатът й при екзит пола на другите социологически организации варира сред 13% и 14%. Реално това може да се окаже растеж с 30% % по отношение на предходните избори.

Близо до " Възраждане " е Движение за права и свободи, които обаче най-вероятно ще изпреварят групировката на Костадинов с гласовете от Турция.
Реклама
Петата позиция заема Българска социалистическа партия с към 10%, което също е възстановяване на резултата по отношение на предния избор през октомври 2022 година, когато партията имаше 9.3%.

Останалите обединения - " Български напредък ", Има Такъв Народ и " Левицата ", които съгласно социологическите изследвания преди изборите бяха към 4-процентовата преграда за влизане в Народното събрание към този момент остават под чертата. Според екзит половете на две от организациите " Галъп " и " Маркет линкс " най-близко до влизане в Народното събрание към този момент е партията на Слави Трифонов.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР