Основният проблем не е само Йерусалим, а Западният бряг, който

...
Основният проблем не е само Йерусалим, а Западният бряг, който
Коментари Харесай

Българин преговаря за мир в Близкия Изток

„ Основният проблем не е единствено Йерусалим, а Западният бряг, който е в положение на неустойчивост. Има няколко центъра, които провокират паника. В момента има мощна страна Израел. От другата страна е слабата палестинска власт, която би трябвало да бъде съхранена, с цел да се резервира мирният развой “.

Това съобщи извънредно пред Светослав Иванов в студиото на „ 120 минути “ дипломатът Мирослав Зафиров. Той е българинът, който взе участие в договарянията за мир сред Израел и Палестина.

„ Тhe Shadow Man “ – „ Мъжът в сянка “ е псевдонимът за българския посланик Мирослав Зафиров, който използват главно палестинците в Газа.

Зафиров е политически консултант в задачата на Организация на обединените нации в Йерусалим. Той е посланик, аташиран към офиса на Специалния координатор за Близкоизточния кротичък развой Тор Венесланд.

Вече съвсем цяло десетилетие българинът е индивидът, който контактува с палестинските организации и израелските управляващи при експлоадирането на спорове, като задачата постоянно е една - реализиране на мир сред израелци и палестинци.

„ Само предходната седмица към територията на Израел бяха изстреляни 38 ракети от техния северен комшия. Това докара до договаряния, в които бяхме намесени и ние, в продължение на 24 часа за отговорът, който израелската войска щеше да нанесе, да бъде уравновесен. Опасността в този спор, която аз съм виждал, е, че всичко се случва доста бързо. Последната огромна ескалация избухна за един следобяд и нямахме причина да мислим, че ще се развие по този метод за 11 дни. Тогава бяхме на прага спорът да се развие във война “, уточни той.

„ Конфликтът по една или друга причина може да се преглежда като политически, само че придобива набожен нюанс. Това е един спор за Йерусалим. Тези текстове в свещените книги, които дават правото на искания върху града, са в дъното на спора. От прагматична позиция неприятното е, че публично признаваме какъв брой е мъчно и се губи хоризонтът “, добави Зафиров.

Според него ескалацията ще бъде в дъното на последващи спорове.

„ Аз не съм във възраст, в която съм свободен да давам препоръки. И до ден сегашен изпитвам отношение към мястото, от което започнах професионалния си път – Министерството на външните работи, което постоянно несправедливо е упреквано за доста неща “.

„ Хората, които работят там, вършат по този начин, че по един или различен метод ползите на България в интернационален проект да бъдат предпазени. Бих окуражил младежите, които желаят да се занимават с това. Няма да им е елементарно, само че е безумно забавно. Понякога имат чувството за този екшън, който всеки един от нас обича да изпитва “, сподели още Мирослав Зафиров.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР