Основните проблеми в Българските държавни железници (БДЖ) са три -

...
Основните проблеми в Българските държавни железници (БДЖ) са три -
Коментари Харесай

Министър изброи 3 проблема в БДЖ, но те реално са всичко важно за една железница

Основните проблеми в " Българските държавни железници " (БДЖ) са три - извънредно остарелият преносим състав, недобрата поддръжка и забелязващата се липса на квалифицирани фрагменти. Това регистрира служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев, който взе участие в чуване пред депутатите от отрасловата парламентарна комисия.

По думите му, проблемите в националния жп транспортьор са доста и те са наслагвани през годините.

Министърът уточни, че поради ниското възнаграждение в бранша към този момент мъчно се притеглят нужните експерти за работа.

" Условията на труд, за мен, бяха скандални. Помещенията за отмора бяха в безобразно положение ", сподели още Алексиев.

Повод за чуването на министъра на превоза, извършено дружно с други представители на транспортното министерство, Държавното дружество " Железопътна инфраструктура " и БДЖ, бяха скорошните произшествия с преносим железопътен състав и подхванатите ограничения за предотвратяването им.

На Йордановден локомотивът на бързия трен Варна-София се възпламени в региона на жп гара Мездра, откакто единствено два дни по-рано в региона на гара Пордим запушиха силови кабели във втория мотор на локомотива на пътническа комбинация по същото направление. И при двата случая нямаше потърпевши пасажери.

Пред депутатите от комисията заместник-министърът на превоза Красимир Папукчийски изнесе данни, от които стана известно, че за последната година и половина има общо 28 случая на запалвания на преносим състав.

Тенденцията за тези събитие се усилва, счита Папукчийски. Той добави, че произшествия се случват както с пътнически, по този начин и с товарни влакове.

" Ние сме тези, които би трябвало да вземем незабавни неотложни ограничения ", означи по време на полемиката ръководителят на Комисията по превоз и народен представител от " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски.

По-рано през днешния ден стана ясно, че сега единствено 30 от общо 121 локомотива на БДЖ са положително положение - 15 са реновирани и 15 нови. Надеждата за възстановяване на услугата е в плана за рационализация на преносимия състав от " Плана за възобновяване " на стойност 1.7 милиарда лева Проектът обаче се бави и новите локомотиви ще бъдат доставени в средата на 2024 г. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР