Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха понижения

...
Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха понижения
Коментари Харесай

Европейските борси са на път да завършат годината със спад*

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа записаха намаления в ранната търговия през днешния ден, откакто Съединени американски щати увеличи митата върху някои артикули от Европейски Съюз, съобщи Ройтерс. Търговията на водещите пазари ще завърши по-рано през днешния ден.

Общият европейски показател STOXX 600 се намали с 0,4 пункта, или 0,1%, до 399,85 пункта. Бенмаркът завърши годината със спад от 3,8% за 2020 година, изоставайки от американските и азиатските си аналози, които доближиха рекордни стойности. Той обаче е напреднал с 50% по отношение на мартенските дъна, като почналото разпространяване на имунизациите и реализирана в последния миг договорка за Брекзит дават очаквания за мощно възобновяване през 2021 година

Немският индикатор DAX се намали с 42,6 пункта, или 0,0,31%„ до 13 718,78 пункта, завършвайки годината с растеж от 3,5%. Германският бенчмарк бе подсилен от мощното търсене на софтуерни акции и вероятностите за растеж на търговията с Китай.

Френският измерител CAC 40  изтри 7,29 пункта от цената си, или 0,13%, достигайки равнище от 5 592,12 пункта и е на път да завърши 2020 година със спад от 6,3%. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 се намали със 78,1 пункта, или 1,19%, до 6 477,72 пункта, като английският бенчмарк е изгубил 13% от цената си от началото на годината. FTSE 100 е на път да запише най-лошата си година от 2008  насам.

Италианският показател FTSE MIB е на път да приключи годината със спад от 5,4%, а испанския IBEX, който е най-големият губещ измежду водещите европейски тържища, се върви към вписване на годишна загуба от 15%.

Междувременно акциите на Airbus, Safran, Pernod Ricard и  Remy Cointreau поевтиняха с по над 1%, откакто Съединени американски щати заяви, че ще увеличи митата върху редица вносни артикули от Европейски Съюз, в това число елементи за самолети и виновност от Германия и Франция. Този ход е част от продължаващия 16 години спор сред Вашингтон и Европейски Съюз за дотациите за гражданската авиация.

Ръст на Уолстрийт

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса записаха покачвания във вторник на фона на възобновения оптимизъм към имунизациите, до момента в който вложителите чакаха вести за разширение на пакета от тласъци, утвърден от Конгреса на Съединени американски щати, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира растеж от 73,89 пункта, или 0,24%, до 30 408,56 пункта, завършвайки търговията при нов рекорден връх. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 се увеличи с 5 пункта, или 0,13%, до 3 732,04 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq напредна с 19,78 пункта, или 0,15%, до 12 870 пункта. Това е четвърта от пет сесии, в които Dow и S&P 500 записват покачвания.

Dow бе подсилен от повишаването на акциите на Disney с 2,12%, до момента в който енергийният бранш и този на суровините способстваха за покачването на в S&P 500, откакто набъбнаха с над 1%.

На Уолстрийт се отразиха вероятностите за по-големи тласъци за стопанската система, до момента в който в Конгреса на Съединени американски щати не престават да текат договаряния за директните заплащания към американците.

За момента от Сената не възнамеряват да гласоподават законопроекта, който планува увеличение на заплащанията от 600 на 200 $. Мярката бе утвърдена от Камарата на представителите в понеделник. Лидерът на републиканското болшинство в Сената Мич МакКонъл внесе различен законопроект, който обвързва увеличените заплащания с претенции на президента Доналд Тръмп, свързани с софтуерния бранш и изборите в страната.

„ Макар че сме удовлетворени от тласъците, утвърдени досега, най-вероятно ще имаме потребност от спомагателни, защото възходящият брой на инфектираните с ковид ще докара до нов районни карантини след празниците “, разяснява Меган Хорнеман от Verdence Capital Advisors.

„ Ако това се случи, икономическите данни може бързо да станат разочароващи, а акциите на фирмите, които печелят от оставането на хората по домовете им, може да се показват добре и през 2021 година “, добави тя.

Една сесия преди края на търговията за годината, Dow е напреднал с 6,6% през 2020 година, а S&P 500 – с  15,5%. Най-големият печеливш е Nasdaq, който се е повишил с 43,4%.

„ Очакваме мощният стопански напредък да се появи още веднъж през 2021 година, откакто 2020 година бе белязана от пандемията, а 2019 година от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. Макар че водачеството досега е лимитирано най-много до цифровата стопанска система, ние предвиждаме по-широко възобновяване на фона на почналото имунизиране и на връщането на потребителите към физическата стопанска система “, разяснява Дъг Рао от Janus Henderson Investors.

Повишения на тържищата в Китай

Основните показатели на водещите тържища в Азиатско-тихоокеанския район записаха най-вече покачвания в последната комерсиална сесия за 2020 г, на фона на позитивните данни за индустриалната интензивност в Китай, съобщи Си Ен Би Си.

Индексът на промишлената интензивност (PMI) за Китай падна до 51,9 пункта през декември от 52,1 пункта през ноември, сочат данните Националното статистическо бюро. Това значи, че показателят е останал над границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването. Анализаторите чакаха намаляване до 52 пункта.

Борсите бяха подкрепени и от постигнатото капиталово съглашение сред Китай и Европейският съюз, което ще разшири достъпа на европейските компании до китайския пазар.

На този декор, в континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite регистрира растеж от 58,62 пункта, или 1,72%, до 3 473,07 пункта, до момента в който по-малкият индикатор Shenzhen Composite напредна с 40,81 пункта, или 1,78%, до 2 329,37 пункта. Хонконгският измерител Hang Seng се увеличи с 84,02 пункта, или 0,31%, до 27 231,13 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 записва спад от 95,3 пункта, или 1,43%, до 6 587,1 пункта.

Борсите в Япония и Южна Корея останаха затворени.

 

*Информацията е настояща към 13:10 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР