Основните хранителни продукти - сирене, кашкавал, месо и месни произведения,

...
Основните хранителни продукти - сирене, кашкавал, месо и месни произведения,
Коментари Харесай

Чесънът стигна цената на свинското, основните продукти ще скачат още

Основните хранителни артикули - сирене, кашкавал, месо и месни творби, както и плодовете и зеленчуците, ще са скъпи най-малко до есента, сочат прогнозите на специалистите.

На първо място, естествено, повода е повишението на тока и енергоносителите. Те се отразяват на производството с няколко месеца забавяне и на процедура скоковете на тока и природния газ през октомври и ноември, когато бяха най-големи, дават отражение изключително върху оранжерийното произвеждане
в този момент. Защото нарастнаха внезапно и торовете.

Сегашните високи цени на зеленчуците ще продължат да поддържат това равнище най-малко до май, до момента в който в други години са почвали да се намаляват още през март и април, когато стартира първият по-голям импорт от южните ни съседи на отгледана навън продукция. Сега няма импорт от Турция, или е напълно нищожна. Повечето неща се вкарват от Гърция.



Очакванията са цената на едро на краставиците да падне най-вече до 4 лева По-евтини те ще станат чак в разгара на лятото. Цените ще са по-високи от миналогодишните и това се отнася за всички култивиран зеленчуци - домати, патладжани, чушки, тиквички.

В последната седмица цените на съществени хранителни артикули още веднъж са потеглиха нагоре. Кравето сирене и кашкавалът към този момент са с към 23% по-скъпи от началото на 2021 година, а кравето масло е с 20% по-скъпо. Производителите на храни са се въздържали известно време да покачват цените, само че към този момент не устоят. Точно заради този факт ни чака и скъпа пролет - с към 15-20%.

Обикновеният чесън нарастна двойно единствено в границите на последните няколко седмици, само че по-лошото е, че на доста места по пазарите той е изцяло липсващ. Някъде по пазарите испанският чесън се е търгува по 8,50 лева за кг, т.е. почти колкото коства кг свинско месо.

Селските стопани не знаят дали да го купуват за разсад, тъй като е относително нов за нашия пазар. В момента родно произвеждане мъчно се намира, производителите са си оставили що се касае за семе, изясняват прекупвачите.

Двойно повишаване се е получило и в Плевен - от 6 лв. килограмът стана 12 лева! Производителите изясняват аномалията, че скокът е поради покачването на цените на енергоносителите.

Проучване демонстрира, че българинът не може без чесън. Вносният коства сред 5,50 и 6 лева Клиентите избират по-едри главички, без да знаят, че те са поели много неестествен тор. Проличава си след дни - скилидките жълтеят, съхнат и олекват, а от вътрешната страна са кухи.

По-рядко внасят китайски чесън, тъй като бил пикантен. Ако въобще го има. В реалност съвсем не се внася и няма от кое място да се поръча.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР