Основните борсови индекси в Европа са на път да завършат

...
Основните борсови индекси в Европа са на път да завършат
Коментари Харесай

Спад на борсите в Европа в последната търговска сесия за годината*

Основните борсови показатели в Европа са на път да завършат последната комерсиална сесия за годината с намаления на фона на вяла търговия, съобщи Ройтерс.

В днешната по-кратка сесия общият европейски показател STOXX 600 се намали с 0,28 пункта, или 0,07% до 7 562,27 пункта.Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 регистрира спад от 24,78 пункта, или 0,33%, до 7 562,27 пункта. Френският CAC 40 напредна с 1,44 пункта, или 0,02%, до 5 983,66 пункта.

Борсите във Франкфурт и Милано останаха затворени по случай новогодишните празници.

„ Макар че размерът на търговията е предстоящо невисок, вложителите не престават да подхождат внимателно, като декемврийският оптимизъм стартира последователно да отстъпва пред несигурността, която идва с 2020 година “, разяснява Стивън Инес от AxiTrader

Световните пазари записаха мощни резултати през декември на фона на напредъка в комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай и упованията за „ по-плавен и спретнат “ Брекзит.

Този оптимизъм, смесен със мощните стопански данни и относително разхлабената парична политика на водещите централни банки способстваха за най-силното показване на STOXX 600 от международната финансова рецесия насам. От началото на годината обаче бенчмаркът е повишен с 23%.

Липсата на елементи и дата за сключване на първата фаза от комерсиалната договорка сред Пекин и Вашингтон обаче карат доста анализатори да се питат какъв брой дълго ще продължи примирието сред двете най-големи стопански системи на планетата.

„ След като договорката за първата фаза бъде подписана, вложителите ще стартират да си задават въпроса какъв брой прогрес в действителност може да бъде реализиран през идната година, като се имат поради идните избори в Съединени американски щати “, споделя Инес.

Притеснения за европейските вложители основава и обстановката към Брекзит. Макар че излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз на 31 януари наподобява съвсем несъмнено, твърдата позиция на английския министър председател Борис Джонсън против удължаването на преходния интервал след Брекзит провокира опасения, че Англия може да напусне съюза без договорка.

Понижения на Уолстрийт

Основните американски борсови показатели записаха спад в комерсиалната сесия в понеделник, откакто вложителите бяха по-предпазливи в предпоследния ден от годината, съобщи Си Ен Би Си.

 Промишленият показател Dow Jones се намали с 183,12 пункта, или 0,64%, до 28 462,14 пункта. Широкообхватният показател S&P 500 регистрира спад от 18,73 пункта, или 0,58%, до 3 221,29 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq изтри 60,62 пункта от цената си, или 0,67%, завършвайки сесията при равнище от 8 945,99 пункта, откакто предходната седмица за първи път прескочи прага от 9 000 пункта.

Акциите на някои от най-големите печеливши през 2019 година, в това число Microsoft, Visa и J.P Morgan попаднаха в алената територия, поевтинявайки надлежно с 0,86%, 0,82% и 0,37%. Microsoft и Visa бяха измежду най-големите печеливши на Dow от началото на годината, като акциите им нарастнаха надлежно с 55% и 42%.

„ Най-добре представящите се браншове за четвъртото тримесечие водят загубите в тази сесия “, разяснява Томас Еси, създател на Sevens Report. Пазарът беше доста надценен в края на предходната седмица. Сега не се случи нищо ново, с цел да ги тласне още нагоре “, добави той.

Американските пазари се радват на мощно рали през декември, като предходната седмица трите водещи показателя доближиха нови рекордни върхове.. S&P 500 записва пет следващи седмични растежа, като от началото на годината той е добавил 28,5% към цената си. Бенчмаркът е единствено на един процентен пункт от това да запише най-хубавото си годишно показване от 1997 година насам. Ако той не означи растеж през последната сесия за годината, това ще бъде най-хубавото му показване от 2013 година

Позитивното въодушевление на пазарите се дължи главно на постигнатото съглашение за първата фаза от комерсиалната договорка сред Съединени американски щати и Китай.

В понеделник „ Саут Чайна морнинг пост “ заяви, че китайският вицепремиер Лю Хъ ще посети Вашингтон тази седмица, с цел да подпише съглашението. Според изданието делегацията от Пекин ще остане в Съединени американски щати няколко дни, до към средата на седмицата.

Разнопосочна търговия в Азия

Водещите китайски показатели записаха смесени резултати в последната комерсиална сесия за годината, съобщи Си Ен Би Си.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се увеличи с 10,10 пункта, или 0,33%, до 3 050,12 пункта, а по-малкият Shenzhen Composite напредна с 9,44 пункта, или 0,55%, до 1 722,94 пункта. От началото на годината Shanghai Composite е напреднал с 22%, до момента в който Shenzhen Composite e повишен с 44%.

Печалбите континентален Китай в последния ден от годината се дължат на данните за растежа на китайската промишлена интензивност. По данни на Китайската статистическа работа, оповестени през днешния ден, показателят на мениджърите по поръчките (PMI) в промишления бранш е достигнал 50,2 пункта, което е малко над прогнозата на икономистите, интервюирани от Ройтер, които чакаха равнище от 50,1 пункта. Границата от 50 пункта разделя свиването от експанзията.

Хонконгският показател Hang Seng регистрира спад от 129,64 пункта, или 0,46%, до 28 189,75 пункта, като книжата на софтуерните колоси Tencent и Alibaba поевтиняха надлежно с 1,98% и 1,61%.

В Австралия ASX 200 се намали с 120,80 пункта, или 1,78%, до 6 684,10 пункта, като акциите на Beach Energy, BHP и Commonwealth Bank поевтиняха надлежно с 1,95%, 1,27% и 1,48%.

Финансовите пазари в Япония и Южна Корея останаха затворени по случай новогодишните празници.

 

*Информацията е настояща към 11:45 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР