Основни дела във Върховния съд, които да гледате през новия мандат

...
Разглеждането на предстоящ мандат на Върховния съд от гледна точка
Коментари Харесай

Разглеждането на предстоящ мандат на Върховния съд от гледна точка на първия понеделник на октомври рядко разказва пълната история за това, което предстои, но делото вече включва големи дела, засягащи пресечната точка между Първата поправка и социалните медии, правата върху оръжията, расовото манипулиране и властта на изпълнителната власт, когато става въпрос за регулиране.

 Сътрудникът във Върховния съд Кларънс Томас присъства на церемониалната церемония по полагане на клетва на Ейми Кони Барет да стане съдия във Върховния съд на САЩ на южната морава на Белия дом на 26 октомври 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Сътрудникът във Върховния съд Кларънс Томас присъства на церемониалната церемония по полагане на клетва на Ейми Кони Барет да стане съдия във Върховния съд на САЩ на южната морава на Белия дом на 26 октомври 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Тасос Катоподис/Гети изображения/файл

Съдът все пак ще реши дали ще изслуша устни аргументи по въпроси като медикаментозен аборт и права на транссексуални, да не говорим за възможността от вълна от спешни искания, свързани с изборите през 2024 г.

Ето някои от ключовите дела, по които съдът ще изслуша устни аргументи този срок:

Втора поправка: Ограничения за използване на оръжие от домашни насилници

След като миналата година Върховният съд издаде важно решение, разширяващо правата за носене на оръжие в цялата страна, по-ниските съдилища започнаха да преразглеждат стотици разпоредби за огнестрелни оръжия в цялата страна съгласно новия стандарт, създаден от съдия Кларънс Томас, според който законът за оръжията преминава законови проверки само ако се корени в историята и традиция.

След това решение федерален апелативен съд обяви за невалиден федерален закон, който забранява на лице, което е обект на ограничителна заповед за домашно насилие, да притежава огнестрелно оръжие. Петият окръжен апелативен съд на САЩ постанови, че този закон „е отклонение, което нашите предци никога не биха приели“.

 Кларънс Томас и Хънтър Байдън Кларънс Томас и Хънтър Байдън Getty Images/Ройтерс

Администрацията на Байдън обжалва, заявявайки, че решението „заплашва сериозни щети за жертвите на домашно насилие“.

През 2019 г. близо две трети от домашните убийства в Съединените щати са извършени с оръжие, според Everytown for Gun Safety.

Адвокатите на Заки Рахими, мъж, който беше преследван по закона през 2020 г. след жестока кавга с приятелката му, призоваха съдиите да оставят становището на по-ниската инстанция в сила, като отчасти аргументират, че няма закон от ерата на основаването, сравним с устав под ръка.

Расово манипулиране: Конгресни карти на Южна Каролина

Съдиите ще разгледат план за преразпределение на Конгреса, изготвен от контролирания от републиканците законодателен орган на Южна Каролина след преброяването през 2020 г. Критиците казват, че е проектирано с дискриминационна цел и представлява незаконно расово престъпление.

Делото отново фокусира вниманието на съда върху въпроса за расата и картографирането и идва, след като съдът нареди на Алабама да преначертае картата на Конгреса на щата през последния мандат, за да отчете факта, че щатът е 27% чернокож. Решението, написано от главния съдия Джон Робъртс, изненада либералите, които се страхуваха, че съдът ще затрудни малцинствата да оспорват карти съгласно раздел 2 от историческия Закон за правата на гласуване.

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 21 ЮНИ: Външен изглед на Върховния съд на САЩ на 21 юни 2012 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 21 ЮНИ: Външен изглед на Върховния съд на САЩ на 21 юни 2012 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Алекс Уонг/Гети изображения

В последния случай щатската конференция на Южна Каролина на NAACP и чернокож гласоподавател на име Тайван Скот оспорват щатския конгресен район 1, който се намира по протежение на югоизточното крайбрежие и е закотвен в окръг Чарлстън. Въпреки че окръгът последователно избира републиканци от 1980 г. до 2016 г., през 2018 г. демократ беше избран в политически размирици, въпреки че републиканец си върна мястото през 2020 г.

Човекът, който е измислил картата, е свидетелствал, че е бил инструктиран да направи района „по-републикански наклонен“, но че не е вземал предвид расата. Той обаче призна, че е проучил расовите данни след изготвянето на всяка версия и че чернокожото население на областта с право на глас вероятно е било разгледано по време на процеса на изготвяне.

Окръжен съдебен състав от трима съдии отхвърли плана през януари, заявявайки, че расата е била преобладаващият мотивиращ фактор. „За постигане на целта от 17% афро-американско население“, каза съдът, „окръг Чарлстън е бил расово измамен и над 30 000 афро-американци са били отстранени от родния им район“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР