Основната закрила за тези деца, останали без родител е по

...
Основната закрила за тези деца, останали без родител е по
Коментари Харесай

Заменят Персоналната Пенсия За Деца Сираци С Нова Семейна Помощ

" Основната протекция за тези деца, останали без родител е по линия на наследствени пенсии, които те получават от Държавното публично обезпечаване. Но, на не малко деца, родителите им нямат нужния застрахователен принос, с цел да получават наследствени пенсии. За тях сега от Държавното публично обезпечаване се изплащат лични пенсии ", изясни министър Петков.

Той съобщи, че през днешния ден държавното управление реши да отпусне лични пенсии на 92 деца от 1 ви август в новия размер на персоналната пенсия, която от 1-ви юли е 113,02 лева С отпущането им ще бъдат подкрепени 50 фамилии, останали в затруднено финансово състояние.

" Става дума за деца, които нямат право на наследствена пенсия за умрял родител и изплащането на тази помощ ще бъде при избрани условия, които се вкарват за всички фамилни помощи. Без да бъда обстоен ще посоча, че изискването е децата да посещават детски градини или учебни заведения ", изясни Петков.

Размерът на помощта ще се дефинира по Закона за държавния бюджет. Стана ясно, че предлагането е Закона да влезе в действие от идната година, а децата, които поллучават лична пенсия ще могат да изберат дали да се откажат от нея и да получат новата фамилна помощ.

" Деца, които декларират тази помощ - това ще бъде съображение за преустановяване на персоналната пенсия, в случай че те получават такава. Със законопроекта се планува доста разширение на кръга на децата, които имат право на тази фамилна помощ. Разчетите, които са направени от тази помощ евентуално могат да се възползват 5 600 деца, като тук върша уточнението, че все още 2700 деца получават лични пенсии от ДОО. Въпрос на техен избор и преценка е надлежно дали да се възползват от новата помощ или да не престават приемането на лична пенсия ", изясни Петков.

Предвидено е отпуснатите лични пенсии да продължат да се изплащат до края на годината. " С този законопроект се прави първа стъпка към извеждане на нехарактерни за осигурителната система заплащания, които имат обществен темперамент към системата на обществено подкрепяне ", сподели още министър Петков.

Министър Петков напомни, че този законопроект е отговор на претенции, които при започване на годината бяха систематизирани от омбудсмана Мая Манолова на база на претенции на родители на деца, останали с един родител.

Министър Петков посочи, че още към 2 900 деца ще могат да получат такава месечна фамилна помощ. По думите му годишно за погашение на тези фамилни помощи за деца ще са нужни 4 млн. лева

Бабите и дядовците, които са поели грижата за децата, стига да не получават специфичното подкрепяне по Закона за протекция на детето също ще имат право на тази фамилна помощ.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР