Основната цел на образованието трябва да e развитие на личността

...
Основната цел на образованието трябва да e развитие на личността
Коментари Харесай

Личностното развитие, критичното и креативно мислене – основна цел на образованието

Основната цел на образованието би трябвало да e развиване на личността и основаване на сериозно и изобретателно мислене. Около това мнение се сплотиха водещи специалисти от разнообразни сфери по време на десетата интернационалната конференция „ Образование и бизнес “, която се провежда от телевизия Bulgaria ON AIR. Юбилейното издание на конференцията се организира на 13 май, в една от най-емблематичните здания в България – Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Събитието беше отдадено на историите от бъдещето и показа нововъведения от разнообразни сфери – мода, автомобилната промишленост, технологиите, изкуството. Водещи бяха журналистът от Bulgaria ON AIR Даниел Ненчев и остроумният шестокласник Краси Лаков.

Експертите бяха безапелационни, че връзката сред образованието и бизнеса е поръчител за сполучлива реализация на младежите, а придобиването на нови познания и умения би трябвало да е непрестанно.

„ Основна цел на образованието е личностното развиване. Ако учите и се образовате, а не сте щастливи, сте си изгубили времето. Имаме потребност не просто от водачи, а от водачи със обществена ангажираност “, съобщи доцент Емилия Занкина, първи зам.-ректор по университетските въпроси на Американския университет в България.

Според съоснователя и изпълнителен шеф на СофтУни – Иван Ненков, има три основни детайла, които са наложителни за построяването на добра връзка сред образованието и бизнеса, и подсигуряват сполучлива реализация на хората. Това са актуализиране на просветителните стратегии, в образователните заведения да преподават хора от бизнеса и въвеждане на методиката „ учене посредством работа “.

„ Традиционното обучение е доста огромна тромава и консервативна конструкция, която мъчно се приспособява към измененията. То е в ролята на догонващ във връзка с това, от което има потребност бизнесът “, изясни Ненков по време на конференцията.

Проф. Майа Богданова, началник на катедра „ Мода “ в Националната художествена академия, даде образци на десетки сполучливи студенти и регистрира, че във младите гении биват отличени във всеки интернационален конкурс, в който вземат участие. Съвременното виждане за създаване на студентите дава отражение върху впечатляващите им модели, част от които младежите показаха с ревю по време на конференцията. Колекцията беше отдадена на опазването на културното завещание.

В презентация на тематика „ Бъдещето на електрическата подвижност “ инженерът и авто конструктор Росен Даскалов посочи обстоятелството, че в България има над 150 компании, които се занимават с произвеждане на авточасти.

„ Моята фантазия постоянно е била в България с българското да покажем, че можем “, показа Даскалов на конференцията. И добави, че е подготвен да посрещне всяка нова концепция, която е с мисъл за бъдещето, от младежите в страната ни. „ Образование и бизнес: Истории от бъдещето “ приключи с осъществяване на детски хор „ Пим-Пам “.

Конференцията е част от политиката на Bulgaria ON AIR и цялата Investor Media Group да предизвиква и популяризира планове в поддръжка на образованието. Заради юбилея си пролетното издание на „ Образование и бизнес “ ще бъде единственото за тази година. Генерални сътрудници на „ Образование и бизнес: Истории от бъдещето “ са Пощенска банка и Lufthansa Technik Sofia. Специални сътрудници: A1, American University in Bulgaria, Ellipse Center, Каолин.

Институционални сътрудници: Българска мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации, Български конгрес на бизнес водачите, Патентно ведомство на Република България, Асоциация на индустриалния капитал в България, ICAP Bulgaria, Българско сдружение за връзки с обществеността, Българска търговско-промишлена палата, Българска стопанска камара, Италианска комерсиална камара в България, Българска асоциация за ръководство на хора, Българска асоциация на рекламодателите, Френско-българска комерсиална и индустриална камара, Висше учебно заведение по обезпечаване и финанси, Прознание, Тийноватор, IAB Bulgaria, Център за просветителни начинания, American Chamber of Commerce in Bulgaria, Българска асоциация на ПР организациите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР