Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя

...
Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя
Коментари Харесай

Кантарджиев: Салмонелата е най-опасна за деца и бременни жени

 " Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя се държи на стайна или висока температура, микробите се развъждат. Ако продуктът е в ледник и по-късно мине през висока термична обработка, няма проблем за хората. Салмонелозата представлява  токсикоинфекция, огромна група микроби, която се намира в доста от храните ". Това съобщи в ефира на " Здравей, България " по Нова проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

В четвъртък от Агенцията по храните оповестиха, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар и до трапезата на българина.

" Ако сме пипнали инфектирано пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа към този момент то ще е рисково за ястие. Опушеното месо също крие риск ", сподели още Кантарджиев. Той добави, че през последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела. По думите му микробът провокира стомашно-чревни проблеми. И съобщи още, че направляваме разпространяването на бактерията по два метода – посредством термичната обработка и прибавяне на консерванти.

" Салмонелата е най-опасна за деца и бременни дами ", заключи Кантарджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР