Основната македонска опозиционна сила – ВМРО-ДПМНЕ, изключи от редиците си

...
Основната македонска опозиционна сила – ВМРО-ДПМНЕ, изключи от редиците си
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ изключи депутатите си, гласували за промяна на името на Македония

Основната македонска опозиционна мощ – ВМРО-ДПМНЕ, изключи от редиците си тези свои депутати, които гласоподаваха за смяна на името на страната на Република Северна Македония. Това заяви партийният водач Християн Мицкоски, представен от ТАСС.

Мицкоски заяви на конференция за решението, взето на изключително съвещание на партийното управление.

Той изрази отчаяние от тези, които са подкрепили смяната на името на някогашната югославска република макар волята на жителите и позицията на партията. Изминалият ден бе " най-черният за демокрацията в Македония ", сподели Мицкоски нощес.

" Днес станахме очевидци на акт на принуждение от страна на страната ", акцентира опозиционният водач и упрекна премиера Зоран Заев, че " със мощ е пристъпил към преименуване на страната и осъществяване на контракта (от Преспа), който изтрива името " Македония " и изтрива еднаквост ".

Снощи Народното събрание одобри промени в Конституцията, с цел да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха по-рано международните организации. Поправките бяха утвърдени на безредно, дълго забавено съвещание, като нужното квалифицирано болшинство от две трети бе реализирано при поименния избор безусловно с един глас – 80 от общо 120 депутати.

Това стана допустимо, откакто няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и поддържаха конституционните ремонти, отбелязва ДПА.

Останалите им сътрудници от групата на ВМРО-ДПМНЕ – най-голямата в Народното събрание на Република Македония, бойкотираха гласуването.

Заседанието на Народното събрание бе забавено с над 10 часа, показва Асошиейтед прес.

През това време македонският министър председател социалдемократ Зоран Заев се мъчеше да си обезпечи поддръжката на депутати от националистическата съпротива, която бе нужна за събиране на нужното болшинство от две трети. В противоположен случай в страната щяха да бъдат свикани предварителни избори.

Игор Янушев, генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ, съобщи, че депутати от партията са били подложени на " политически закани " преди гласуването. На трима от тях съгласно Янушев са били подложени подкупи сред 250 хиляди и 2 милиона евро, заяви АП. Заев отхвърли тези обвинявания и заплаши да заведе дело за клюка.

Промяната на името на някогашната югославска република бе контрактувана с Гърция в Преспанския контракт от юни. Това може да отвори пътя на страната към НАТО и Европейския съюз, блокиран отдавна от Гърция, съгласно която името " Македония " допуска териториални искания към едноименната гръцка провинция, отбелязва Ройтерс.

Европейски Съюз приветства изхода от гласуването.

Геополитическият залог – западната ориентировка на Македония, провокира напрежение сред Съединени американски щати и Русия, отбелязва Франс прес. Миналия месец Вашингтон упрекна Москва, че води дезинформационна акция, с цел да отхвърлят македонците смяната на името на творби предишния месец референдум. В отговор Русия, която е срещу упоритостите на Македония да се причисли към НАТО, упрекна в четвъртък Съединени американски щати и Европейски Съюз в груба интервенция във вътрешните работи на някогашната югославска република.

Руското министерство на външните работи загатна писмо от тази седмица на американския помощник-държавен секретар Уес Мичъл до водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, в което се показва отчаяние от позицията на партията, напомня Франс прес.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР