Основната функция на тази комисия е да обсъди идеите за

...
Основната функция на тази комисия е да обсъди идеите за
Коментари Харесай

Атанас Славов: Основната функция на новата комисия е да обсъди идеите за конституционна реформа

Основната функционалност на тази комисия е да разиска концепциите за конституционна промяна, които другите политически партии в събранието декларират, че имат, сподели пред публицисти в коридорите на Народното събрание Атанас Славов от парламентарната група на „ Демократична България “ във връзка със основаването на Комисията по конституционни въпроси.

Да стартира диалогът - това е главното. За тази цел имаме потребност от този конгрес, който ще съставлява комисията – да се слагат концепциите, да се дискутират с представители и на гражданското общество, и на академичната общественост, сподели Славов.

По думите му България най-сетне би трябвало да си свърши работата като страна членка на Европейския съюз и да извърши нужните промени, за които получава непрекъснати рекомендации от разнообразни институции.

Нашите цели са ориентирани към структурна смяна във Висшия правосъден съвет, понижаване мандата на основния прокурор, опция за неговото предварително освобождение, напомни депутатът. Славов уточни, че концепция, за която съгласно него има единодушие във всички, въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба.

Не мисля, че измежду политическите партии, показани в Народното събрание, има някакви настройки за президентска република, съобщи Славов в отговор на въпрос дали е допустимо посредством комисията да се прокара такава концепция. Личната ми позиция и тази на „ Демократична България “, че президентската република не е решение на проблемите на страната, а тъкмо противоположното – укрепването на парламентаризма, на парламентарното ръководство, уточни Славов. 

Заявките на всички обединения сега са, че ще излъчат представители, което значи, че могат да се възнамеряват, след основаването й, съвещания, уточни Славов, запитан по кое време чака да проработи комисията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР