„Основна заслуга на Закона за противодействие на корупцията е това,

...
„Основна заслуга на Закона за противодействие на корупцията е това,
Коментари Харесай

Борис Ячев: Антикорупционният закон извади на показ имуществото на властта

„ Основна заслуга на Закона за противопоставяне на корупцията е това, че осветли, че извади на показ имуществото и приходите на хората от висшите и междинни етажи на властта – това, че към този момент всеки един жител, медия или неправителствена организация може да влезе в уеб страницата, да види декларацията за имущество, да съпостави “. Това съобщи заместник-председателят на НФСБ и ръководител на Антикорупционната комисия в Народното събрание Борис Ячев.

Само преди ден ръководената от него комисия прегледа отчет за оценка на въздействието на Закона за противопоставяне на корупцията. „ Поръчахме правенето на тази оценка на Националния център за парламентарни проучвания с ясното схващане, че е още рано, защото нормално такава оценка се прави сред 3 и 5 години от началото на действието на закона. Но го направихме поради мощния обществен интерес и публичните упования, че са нужни промени “, уточни Ячев.

По думите му анализът регистрира 61 % доверие, упования, които хората имат, че държавните институции могат да се оправят посредством законодателни начинания и административни ограничения с казуса „ корупция “.

На второ място се регистрира това, че има висока за Европа степен на осведоменост у хората. Висок % от тях се оказва, че знаят за КП КОНПИ и в частност – за закона. „ Дори беше направено сравнението, че до момента в който сред 4 и 7 % са чели Конституцията, то тук – три пъти повече е процентът на хората, които са прочели нещо и знаят за Закона за противопоставяне на корупцията ", означи шефът на антикорупционната парламентарна комисия.

Предстои отчетът да бъде изпратен, дружно с изводите и рекомендациите, на всички институции, които имат отношение към работата по противопоставяне на корупцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР