Основите ѝ пропадат, а при всеки по-силен дъжд покривът протича.

...
Основите ѝ пропадат, а при всеки по-силен дъжд покривът протича.
Коментари Харесай

От близо 40 години Художествената галерия в Русе се руши

Основите ѝ пропадат, а при всеки по-силен дъжд покривът протича. Вътре е влажно и студено. Основен ремонт на галерията не е юридически в никакъв случай, а съгласно експерти сега тя работи в спешен режим.

Построена през 1979 година Русенската художествена изложба е събрала във фонда си близо 3000 картини, графики, статуи, дребни пластики на създатели от края на XIX век до наши дни. Творби, които всеки миг могат да бъдат унищожени от течащия покрив. Специалният климатик, който би трябвало да поддържа температурата и влажността в залите не работи от началото на 90-те поради скъпата поддръжка. А влагата постепенно разрушава стени, мазилки и тавани.

„ Сутрин е изстинала постройката, ние топлим през целия ден и тъкмо когато си тръгнем, към този момент става обикновено за работa. Състоянието е плачевно и съгласно мен към този момент срамно за Русе, от 30 години се приказва за ремонт на този покрив, който е към този момент прогнил, който би трябвало да бъде заменен ", съобщи Красимира Кирилова, галерист в Русенска художествена изложба.

През това време уредниците в галерията търсят способи да опазят картините, тъй като 50 % от изложбеното пространство е неизползваемо.

„ Козметически ние вършим с наши средства - боядисване, промяна на електрическо осветяване. Трябват доста пари непрекъснато да има поддръжка и може би самата структура, тя е морално остаряла ", съобщи Елена Великова - шеф на РХГ-Русе.

Сградата е общинска благосъстоятелност. Оказва се, че още при построяването ѝ са направени пропуски, като липса на температурни фуги, неприятен дренаж за дъждовната вода, както и издигнатия наоколо жилищен блок.

„ Тя сега не дава отговор на нормативите за земетръс, вятър, сняг ", изясни Магдалина Илиева- зам.-кмет на Община Русе.

В момента от общината вършат енергийно проучване на постройката, с цел да може да се кандидатства по стратегия за ремонт. Той ще коства над 5 милиона лв.. Затова от общината не изключват разновидността с тези средства да построят нова художествена изложба.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР