Основите: Кога е Световният ден на водата? Световният ден на водата се

...
Основите:
Кога е Световният ден на водата?
Световният ден на водата се
Коментари Харесай

Подземни води - да направим невидимото видимо

Основите:

Кога е Световният ден на водата?

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година.

Какво съставлява Световният ден на водата?

Световният ден на водата годишно се отбелязва от Организация на обединените нации от 1993 година, с фокус върху смисъла на сладководните води. Инициативата се координира от механизма на Организация на обединените нации за достъп до вода, който съставлява конструкция, ръководена от един или повече членове и сътрудници, с избран мандат.

Каква е задачата на Световният ден на водата?

Световният ден на водата регистрира значимостта на водата и насочва вниманието към 2 милиарда души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е върху предприемане на дейности за справяне с водната рецесия в международен мащаб. Основен акцент на Световния ден на водата е да се подкрепи постигането на цел 6 за стабилно развиване на Организация на обединените нации: чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 година

Каква е тематиката на Световния ден на водата 2022 година?

Темата се дефинира годишно от координационния механизъм на Организация на обединените нации за достъп до вода. През 2022 година тематиката е „ Подземни води “.

Темите за предишни години могат да бъдат открити тук: www.worldwaterday.org/archives

Какво се случва на Световния ден на водата?

На идния 22 март хора и организации са домакини на събития за Световния ден на водата и вземат присъединяване в обществена акция в международен мащаб, инициирана от Координационния механизмът на Организация на обединените нации за достъп до вода на www.worldwaterday.org и в обществените мрежи.

На самия Световен ден на водата се разгласява Докладът на Организация на обединените нации за международното развиване на водите, който се концентрира върху същата тематика като акцията и дава политически насоки на вземащите решения.

Темата:

„ Подземни води – да създадем невидимото очевидно “

През 2022 година тематиката на Световния ден на водата е „ Подземни води “. Мотото на акцията е „ Подземни води – да създадем невидимото очевидно “. Следните текстове образуват главните акценти на акцията:

Подземните води са невидими, само че въздействието им е очевидно на всички места.

Извън погледа ни, под краката ни, подземните води са прикрито богатство, което обогатява живота ни. В най-сухите елементи на света, това може да е единствената вода, която хората имат.

Почти цялата течна прясна вода в света е подземна вода, поддържаща доставките на питейна вода, канализационните системи, земеделието, индустрията и екосистемите.

На доста места човешката активност прекалено употребява и замърсява подземните води. На други места просто не знаем какъв брой вода има подземен.

Подземните води ще играят решаваща роля в адаптирането към изменението на климата. Трябва да работим дружно, с цел да управляваме стабилно този скъп запас.

Подземните води може да не се виждат, само че не би трябвало да остават отвън съзнанието ни.

Какво съставляват подземните води?

Подземните води са води, намиращи се подземен във водоносни хоризонти, които са геоложки формирания от скали, пясъци и чакъли, задържащи обилни количества вода. Подземните води зареждат извори, реки, езера и влажни зони и се вливат в океаните. Те се зареждат основно от дъждовете и снеговалежите, проникващи в земята. Подземните води могат да се извличат на повърхността посредством помпи и кладенци.

Защо подземните води са значими?

Почти цялата течна прясна вода в света е подземна. Животът не би бил вероятен без подземни води. Повечето сухи региони на света зависят напълно от подземните води. Подземните води доставят огромна част от водата, която използваме за пиянство, канализация, произвеждане на храни и промишлени процеси. Подземните води също са извънредно значими за здравословното действие на екосистемите, като влажни зони и реки. Прекомерната употреба на подземните води може да докара до неустойчивост и поглъщане на земята, а в крайбрежните региони - до навлизане на морска вода под почвата.

Защо би трябвало да се грижим за подземните води?

Подземните води се употребяват прекалено в доста региони, където от водоносните хоризонти се извлича повече вода, в сравнение с се зарежда от дъждовете и снеговалежите. Непрекъснатото свръх потребление в последна сметка води до привършване на ресурса.

Подземните води са нечисти в доста региони и възобновяване постоянно е дълъг и сложен развой. Това усилва разноските за преправка на подземните води, а от време на време даже стопира потреблението им.

На други места не знаем какво количество подземни води се намират под краката ни, което значи, че може да не успеем да използваме евентуално жизненоважен воден запас.

Проучването, опазването и устойчивото потребление на подземните води ще бъде от главно значение за оцеляването и адаптирането към изменението на климата и за посрещане на потребностите на възходящото население.

Какво можем да създадем за подземните води?

Подземните води постоянно са били сериозно значими, само че не са изцяло разпознати. Трябва да защитим подземните води от замърсяване и да ги използваме стабилно, като балансираме сред потребностите на хората и планетата.

Жизненоважната роля на подземните води във водоснабдяването и канализационните системи, селското стопанство, индустрията, екосистемите и акомодацията към изменението на климата би трябвало да бъде отразена в политиката за стабилно развиване.

Съгласно Глобалната рамка за интензивен прогрес по Целите за устойчиво развитие 6 (SDG 6 Global Acceleration Framework), изключително в региона на нововъведенията, ръководството, данните и информацията, ние се нуждаем от незабавни дейности във връзка с подземните води.

Основните послания на акцията за Световния ден на водата 2022 година:

• Подземните води са невидими, само че въздействието им е очевидно на всички места.

• Почти цялата течна сладка вода в света е подземна вода, поддържаща доставките на питейна вода, канализационните системи, земеделието, индустрията и екосистемите.

• Това, което вършим на повърхността, има значение подземен. Трябва да слагаме единствено безвредни, биоразградими артикули върху почвата и да използваме водата допустимо най-ефективно.

• Подземните води пресичат граници. Трябва да работим дружно, с цел да управляваме трансграничните запаси на подземните води.

• Не можем да управляваме това, което не измерваме. Подземните води би трябвало да бъдат задълбочено проучени, оценени и следени.

• Подземните води ще играят решаваща роля в адаптирането към изменението на климата. Трябва да пазиме и изследваме подземните води, балансирайки сред потребностите на хората и планетата.

Видимите въздействия на подземните води:

Невидимата съставна част в храната

Нарастването на популацията, бързата урбанизация и икономическото развиване са единствено част от факторите, движещи нарасналото търсене на вода, сила и храна. Селското стопанство е най-големият консуматор на международните сладководни запаси и повече от една четвърт от силата, употребена в международен мащаб, се изразходва за произвеждане и доставка на храни. Изхранването на международното население, което се чака да доближи 9 милиарда души до 2050 година, ще изисква 60% нарастване на производството на храни.

Около 40% от цялата вода, употребена за напояване, идва от водоносни хоризонти. Особено в страните с дефицит на вода, обезпечаването на евтина сила за изпомпване на подземни води за поливно земеделие може да докара до привършване на подземните води и утежняване на качеството на водата, с евентуално тежки последствия за тези, които в този момент зависят от напояването с подземни води. Освен това, потреблението на торове и пестициди в селското стопанство е сериозна опасност за качеството на подземните води - да вземем за пример нитратите са най-често срещаният замърсител на подземните водни запаси в международен мащаб. Избягването на проблемите с изчерпването на подземните води изисква съгласувани политики във връзка с силата, потреблението на земята и напояването. Намаляването на питателните боклуци също може да играе значима роля за намаление на потреблението на вода.

Ресурс без граници

Повечето от огромните водоносни хоризонти в света пресичат интернационалните граници. Около 468 трансгранични водоносни хоризонта са разпознати в международен мащаб, затова по-голямата част от страните споделят запаси на подземни води. В международен мащаб от осемте най-големи водоносни хоризонта, шест са трансгранични. Някои от тях са невъзобновяеми, като Нубийския водоносен небосвод и системата от водоносни хоризонти в Северозападна Сахара.

През последните 20 години беше реализиран забележителен прогрес в базовата оценка на трансграничните водоносни хоризонти. Въпреки това образците за структурно и формализирано съдействие сред страните, споделящите водоносни хоризонти са редки. Сред повече от 200 оценени съглашения за интернационално споделени реки и езера, единствено няколко от тях включват характерни разпореждания по отношение на подземните води. В момента единствено шепа трансгранични водоносни хоризонти се ръководят от интернационално съглашение. С възходящото потребление на подземните водни запаси в международен мащаб, нуждата от по-силно характерно съдействие в региона на трансграничните подземни води става все по-очевидна и неотложна.

Ограничено предложение

Има ограничавания за потреблението на подземните води, като качество на подземните води и високи разноски за рандеман (от дълбоки водоносни хоризонти). Освен това подземните води не постоянно са налични в задоволителни количества на местата, където има най-голямо търсене. Например, Азиатският и Тихоокеанският район имат най-ниската наличност на вода на глава от популацията в света, като се планува потреблението на подземни води в района да се усили с 30% до 2050 година

Качество и замърсяване на подземните води

Потенциалните закани за качеството на подземните води са естествено (геогенно) замърсяване и замърсяване от потребление на земята и други човешки действия (антропогенно замърсяване).

Два от най-разпространените геогенни замърсители са арсен и флуорид. Естествено срещащото се замърсяване с арсен в подземните води визира милиони хора на всички континенти. Следователно качеството на подземните води би трябвало да се прави оценка и следи постоянно.

Антропогенното замърсяване включва резултатите от интензификацията на земеделието, урбанизацията, повишаването на популацията и изменението на климата. Например в цяла Африка, качеството на подземните води се въздейства от неприятна канализационна инфраструктура и нездравословни селскостопански практики, което е довело до високи равнища на нитратно и микробно замърсяване.

В Северна Америка и Европа нитратите и пестицидите съставляват огромна опасност за качеството на подземните води: 20% от подземните водни тела в Европейския съюз (ЕС) надвишават стандартите на Европейски Съюз за положително качество на водата заради замърсяване от селското стопанство.

Подземните води и задачите за стабилно развиване

За реализиране на по-голямата част от задачите за стабилно развиване (ЦУР) на Програмата на Организация на обединените нации до 2030 година е належащо положително ръководство на подземните води. Петдесет и три от 169-те цели на Целите за устойчиво развитие имат връзка с подземните води. Например цел 2.4 на Целите за устойчиво развитие за устойчиви системи за произвеждане на храни и устойчиви аграрни практики разчитат на съществуването на подземни води.

Необходимо е положително ръководство на подземните води, с цел да се реализира цел 6.6 на Целите за устойчиво развитие за опазване и възобновяване на свързани с водата екосистеми и цел 15.1 на Целите за устойчиво развитие по отношение на опазването на сладководни екосистеми и техните услуги.

Къде мога да науча повече?

Уебсайт на международния ден на водата 2022 година:

• Доклад за 2022 година на Механизма на Организация на обединените нации за водата:

• Портал на Цел 6 за стабилно развиване на Организация на обединените нации:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР