"Основен източник на пари за ВМРО е услугата по продаване

...
"Основен източник на пари за ВМРО е услугата по продаване
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Продажбата на BG гражданство е основен източник за пари на ВМРО

"Основен източник на пари за Вътрешна македонска революционна организация е услугата по пласиране на българско поданство на македонци през две компании за превод и заверка. Вътрешна македонска революционна организация носи политическа отговорност, а Каракачанов носи лична политическа отговорност. Положението на вицепремиер Каракачанов е под въпрос, той би трябвало да си подаде оставката и до изясняване на всички условия той би трябвало да бъде отхвърлен. Фактите, които са пред мен приказват за такава директна връзка ". Тeзи скандални разкрития направи някогашният народен представител Велизар Енчев направи разкрития след арестите в Държавната организация за българите в чужбина. Той цитира следствие на френско издание, в което е намесен с тежки обвинявания вицепремиера Красимир Каракачанов.
"На 25 март тази година френският вестник "Нувел Обсерватьор " разгласява журналистическо следствие с обстоятелства, базирайки се на Катя Матева, някогашен шеф на дирекция "Българско поданство " в Министерството на правораздаването. Въпросното следствие е за това, че хора от българските управляващи от най-високо равнище продават българско поданство на чужденци - даже на такива, които са престъпно проявени. В следствието се твърди, че един вицепремиер националист и един министър са забъркани. Те са двама - Валери Симеонов, само че по-скоро не е той, и Красимир Каракачанов, който назначава от четири години шефовете на тази организация ", сподели Енчев в ефира на БТВ.
Енчев твърди, че за един български паспорт са вземани сред 550 и 1500 евро. По неофициална информация за сегашните арести се приказва, че става въпрос за 5000 евро за издаване на удостоверения за "български генезис ".
За казуса алармира госпожа Матева, която е била шеф на дирекцията за българско поданство в министерство на правораздаването. Тя изпраща сигнали до основния прокурор и ДАНС, в които твърди, че корумпирани представители на българските управляващи се занимават с продажба на българско поданство, описа Енчев в изявление за bTV.
По-късно е изработен опит от ДАНС Матева да бъде разпитана в дома ѝ, за което тя подава тъжба до касационната прокуратура, а министърът на правораздаването Цецка Цачева я уволнява, защото със своите разкрития основава проблеми на Министерството на правораздаването и петни престижа на България пред европейските институции През март 2018 година за случая написа френското издание Le Nouvel Observateur.
"Противопоставях се на някои позволения за даване на българско поданство, защото те бяха противозаконни. Кандидатите нямаха никакъв български корен. Анулирах към 60 поданства, откакто благодарение на Интерпол стана ясно, че става въпрос за престъпно проявени хора. Това е един рисков трафик, с помощта на който терористи биха могли да се снабдят с европейски паспорт ", споделя fye Матева за френското издание.
Велизар Енчев разкрива и за какво Катя Матева към този момент не е чиновник на Министерството на правораздаването. "Екатеринаа Захариева я освожобдава от служба, а Цецка Цачева тази година я уволнява. Аргументите са, че госпожа Матева основава проблеми и петни престижа на България пред европейските институции ", изясни Енчев.
"Това е верига, неслучайно арестуваните са над 20 души. Каракачанов в случай че не е знаел, е трябвало да знае, а в случай че има очевидци, които да потвърдят, че е знаел, той би трябвало да е на едно друго място. Положението на вицепремиера е под въпрос, той би трябвало да си подаде оставката или до изясняване на всички елементи той не би трябвало да бъде вицепремиер и министър на защитата ", безапелационен е Енчев.
Специализирани юристи в София са издавали документи за поданство за към 100-200 души дневно против суми сред 500 и 3000 евро, добавя още Le Nouvel Observateur.
Заради бездействието на българските управляващи, Велизар Енчев стартира преписка с Европейската комисия. В отговор на първото му писмо до ОЛАФ се споделя, че европейските институции не могат да реагират, защото не става въпрос за проблем с европейски средства. Енчев репликира, че става въпрос за търговия с европейски паспорти. По думите му точно неговите сигнали до Европейската комисия са съдействали за следствието на ДАБЧ.
Преди време никой не искаше този нонсенс "удостоверение за български генезис ". Това съобщи някогашният ръководител на Агенцията за българите в чужбина (ДАБ) Райна Манджукова, която разяснява ареста на своя сътрудник и сегашен началник на ДАБ Петър Харалампиев.
По думите ѝ пред Нова телевизия, няма доказателства за български генезис са в областта на историята и действително това значи, че няма база да се потвърди подобен генезис. Трябва да има конкретизиране що е то "български генезис ", тъй като това фразеология го има в два закона. Има документи, давани като доказателство за "български генезис ", посочи Манджукова, само че добави какви "доказателства " се одобряват – да вземем за пример издадени удостоверения от български неправителствени организации.
Същевременно Манджукова отхвърли да е чувала, че се оферират пари за български паспорти. И подсети, че не за първи път има такива акции в ДАБ. Тя дефинира като "абсурдни " обвиняванията, че се събират по 5000 евро за издаване на удостоверения за български генезис. Не мога да си показва, че това ще става в Агенция с 20-25 души личен състав, всички щяха да знаят, посочи гледната си точка Манджукова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР