Основателят на вече фалиралата борса за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрийд

...
Основателят на вече фалиралата борса за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрийд
Коментари Харесай

Кралят на криптото от FTX Сам Банкман-Фрид е признат за виновен в измама за милиарди

Основателят на към този момент банкрутиралата борса за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрийд е приет за отговорен по всички обвинявания в машинация и пране на пари. Решението на съда идва след близо едномесечен развой в Ню Йорк, само че единствено четиричасово разискване от страна на правосъдните заседатели.

31-годишният някогашен милиардер е наказан поради това, че е измамил клиентите на неговата борса за криптовалути в една от най-големите финансови измами. Съдът признава, че той е откраднал близо 8 милиарда $ от потребителите от чиста лакомия.

Присъдата беше произнесена малко по-малко от година, откакто FTX разгласи банкрут вследствие на бърз корпоративен срив, който шокира финансовите пазари и унищожи персоналното положение на Банкман-Фрийд, оценено на 26 милиарда $.

Срещу предприемача имаше повдигнати две обвинявания в машинация и пет в скрит план.по нито едно от тях и твърдеше, че въпреки да е позволил неточности, е работил добросъвестно. Сега го чакат десетилетия затвор, като присъдата му ще влезе в действие от 28 март 2024 година

" Сам Банкман-Фрид извърши една от най-големите финансови измами в американската история - скица за доста милиарди долари, предопределена да го направи крал на криптото ", съобщи американският прокурор Дамиан Уилямс в изказване след произнасянето на присъдата, представено от английската медия BBC.

След произнасянето на присъдата юристът на Банкман-Фрид съобщи: " Уважаваме решението на правосъдните заседатели. Но сме доста разочаровани от резултата. Г-н Банкман-Фрид твърди, че е почтен и ще продължи да се бори с обвиняванията против него ".

В хода на делото трима от някогашните другари и сътрудници на Банкман-Фрид, в това число някогашната му другарка Каролин Елисън, се признаха за отговорни и се съгласиха да свидетелстват против него с вярата, че съдът ще понижи техните лични присъди. Те ще бъдат наказани на по-късна дата.

" Правителството завоюва това дело, като оказа огромен напън върху сътрудниците, подписа с тях съглашения още първоначално и прегледа делото по доста разумен метод. Вместо да усложнят прекомерно доста случая и да го трансфорат в някакво комплицирано крипто дело, те го разгледаха като елементарна машинация ", съобщи някогашният федерален прокурор Ренато Мариоти.

Бизнесменът ще бъде съден и по друго дело, стартирано от прокуратурата по-рано тази година, което включва обвинявания в банкови измами и хипотетични заприказва за рушвет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР