Основателят на турската борса за криптовалути Thodex Фатих Озер е

...
Основателят на турската борса за криптовалути Thodex Фатих Озер е
Коментари Харесай

Директор на крипто борса арестуван за предполагаема кражба на $2.7 милиарда

Основателят на турската борса за криптовалути Thodex Фатих Озер е задържан в Албания след изгубването му през 2021 година с откраднати средства.

След ареста отдел „ “ на Главна дирекция „ “ е почнал процедура по екстрадиция, сподели Министерството на вътрешните работи на Турция в изказване , оповестено на 30 август. 

Ако екстрадицията е сполучлива, изпълнителният шеф на борсата ще бъде упрекнат в машинация при утежняващи условия и основаване на незаконна организация.

Според министерството самоличността на Озер е била доказана благодарение на биометрични данни, откакто той е бил разгласен за търсене с алена бюлетина. 

Озер е упрекнат, че е липсващ с към $2.7 милиарда потребителски средства още през април 2021 година, когато Thodex е била считана за една от най-големите платформи за крипто търговия в страната. Измамата е инициирана в интервал, когато Биткойн (BTC) и общият крипто пазар претърпяват бичи напредък. 

Преди изгубването на изпълнителният шеф, борсата спря тегленията на клиентите, като платформата не предложи съответна информация за това решение. 

Thodex съумя да притегли доста вложители, като обещаваше да популяризира първокласни коли посредством рекламна акция с присъединяване на известни турски модели. Интересно е, че по-късно борсата показа известие, че са ѝ нужни пет дни, с цел да се оправи с неуточнена външна инвестиция.




Изчезването на Озер беше обект на полемики, откакто в интернет се появиха негови фотоси с министъра на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу и министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу. Оттогава чиновниците отхвърлят да познават беглеца персонално или професионално. 

Измамата на борсата Thodex се класира като най-големия „ “ през предходната година, като съставлява забележителен дял от $2.8 милиарда, изгубени посредством сходни измами през 2021 година

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР