Основателят на германската фирма Biontech Угур Шахин е вече сред

...
Основателят на германската фирма Biontech Угур Шахин е вече сред
Коментари Харесай

Угур Шахин - от дете на гастарбайтер до милиардер

Основателят на немската компания " Biontech " Угур Шахин е към този момент измежду 500-те най-богати хора в света, оповестяват няколко немски медии. Разработената от него ваксина против ковид го трансформира в милиардер. Акциите на компанията му през тази година усилиха цената си с над 250%.

Състоянието на Угур Шахин се пресмята на 4,2 милиарда евро, което го слага на 493-то място в листата на най-богатите хора на планетата. В Германия той се подрежда даже на 34-място по благосъстояние, отбелязва вестник " Ди Велт " и разяснява, че Угур Шахин има 17,3% от " Biontech ", както и варианти върху акции на стойност от 115 милиона евро.
Роден в Турция, израснал в Германия
Историята на Угур Шахин е образец за сполучлива интеграция и демонстрира опциите, които откриват образованието и науката в Германия, показва в тази връзка телевизия RTL. На четиригодишна възраст Угур Шахин идва дружно с майка си от Турция в Кьолн. Там към този момент работел татко му - в заводите на " Форд ". По-късно Угур Шахин следвал медицина и станал доктор в университетската клиника в Кьолн. След това почнал работа в университетската клиника на провинция Саарланд в Хомбург. Именно там се срещнал с бъдещата си брачна половинка Йозлем Тюречи.

Самият академик наподобява не се вълнува изключително от обстоятелството, че към този момент принадлежи към клуба на най-богатите хора в света. Той нееднократно е казвал, че желае да изнамери лекарство срещу рака и че ще концентрира работата на своята компания " Biontech " точно над тази цел. През 2019 Шахин получи немската премия за проучване на раковите болести.

През януари тази година обаче Угур Шахин и съругата му Йозлем Туречи, която е лекарка, краткотрайно пренасочили вниманието си към Ковид-19, откакто прочели притеснителна публикация за разпространяването на вируса в едно семейство, което било посетило китайския град Ухан.

" Biontech " излезе на Нюйоркската фондова борса през предходната година. Тогава ползата към акциите ѝ обаче надалеч не бе по този начин огромен, както през днешния ден. Тогава компанията трябваше да емитира акциите си с минимална облага. И въпреки всичко: след излизането на борсата Шахин притежаваше половин милиард. Днес обаче е 10 пъти по-заможен.

Кой още печели от пандемията

От повишаването на цената на акциите на " Biontech " завоюва освен създателят ѝ, а и другите вложители в нея. Така да вземем за пример акционерите близнаци Томас и Андреас Щрюнгман, които имат към половината акции на " Biontech ", към този момент имат 12,2 милиарда $.

От конкуренцията за основаване на ваксина завоюваха и други вложители - да вземем за пример тези, които бяха вложили пари в главния противник на " Biontech " - " Moderna ". Нейните акции покачиха цената си с над 650% през тази година.

Германските данъкоплатци също ще извлекат изгоди от това развиване. Държавният дял от собствеността на производителя на ваксина " Curevac " в това време увеличи цената си неведнъж. Когато страната закупи дялово присъединяване във компанията от Тюбинген, цената ѝ се оценяваше на 1,6 милиарда евро. Днешната ѝ стойност на борсата възлиза на близо15 милиарда евро, а 17-процентовият дял на Германската кредитна банка за възобновяване и развиване, посредством която бяха закупени акциите, е повишен на 2,6 милиарда евро.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР