Основателят на частната военна компания Вагнер Евгений Пригожин обвини руския

...
Основателят на частната военна компания Вагнер Евгений Пригожин обвини руския
Коментари Харесай

Готвачът на Путин скочи на Шойгу, обвинението

Основателят на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин упрекна съветския министър на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб ген. Валерий Герасимов, че лишават бойците му от муниции и се пробват да унищожат " Вагнер " - дейности, които съгласно него са равносилни на държавна измяна, оповестяват Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Някогашният бизнесмен в областта на кетъринга Пригожин, който преди избягваше публичните изяви, от началото на войната в Украйна преди година заема все по-централна роля в съветската политика. Неговата група " Вагнер " е отпред на продължаващата от месеци борба за град Бахмут в Донецка област в Украйна.
-->
" Просто има директно опълчване. Това може да се приравни на държавна измяна ", декларира Пригожин в аудиозапис, оповестен в неговия канал в " Телеграм ".

Това е второто сходно известие, оповестено от шефа на " Вагнер " за два дни. Вчера той се оплака, че неуточнени съветски длъжностни лица съзнателно отхвърлят на бойците му задоволително муниции поради продължаващото съревнование сред него и част от съветския хайлайф.

Видимо ядосан и говорейки с нараснал звук, Пригожин упрекна съветския министър на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, че съзнателно са предизвикали дефицита на оръжие, което по негови думи води до огромни загуби измежду бойците от " Вагнер ", които се борят към Бахмут.

" Началникът на Генералния щаб и министърът на защитата дават заповеди надясно и наляво не просто да не се дават муниции на ЧВК " Вагнер ", само че и да не се оказва помощ с въздушен превоз ", твърди Пригожин.

От началото на спора Пригожин обществено е във омраза с генералите и чиновниците на Кремъл, обвинявайки ги в незадоволително старание при провеждането на акцията против Киев. Най-остро той подлага на критика министерството на защитата, което упреква, че се пробва да присвои заслугите за достиженията на “Вагнер “ на бойното поле.

В аудиопосланието си Пригожин съобщи, че неуточнените лица, които упреква за дефицита на муниции, " ядат закуска, обяд и вечеря от златни чинии " и изпращали роднините си на отмора в Дубай, известна дестинация за съветския хайлайф.

Миналата седмица Белият дом съобщи, че групата " Вагнер " е дала повече от 30 000 жертви след нахлуването на Русия в Украйна, като към 9000 от тях са убити по време на бойните дейности. Около 90% от убитите в Украйна от декември насам са с присъди, съобщи Вашингтон, напомняйки с това за вербуването от Пригожин на пандизчии за присъединяване в бойните дейности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР