„Основата на паралелната търговия на лекарства е на базата на

...
„Основата на паралелната търговия на лекарства е на базата на
Коментари Харесай

Илко Гетов: Разликата в цените е причината за паралелния износ на лекарства

„ Основата на паралелната търговия на медикаменти е въз основата на разликите в цените на медикаменти у нас и в Европа. Тук са едни от най-ниските, разликата с Германия е тройна или четворна”, разясни ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Вчера управляващите оповестиха, че при профилирана акция е разрушена проведена незаконна група за успореден експорт на лекарства, като са били арестувани седем души.

„ Акцията потвърждава, че явно има огромен проблем”, безапелационен е Гетов.

По думите му съществуването на паралелна търговия несъмнено не е вест, тъй като секторът сигнализира за това още от 2014 година

„ Имаме и един несполучлив опит за смяна на закона, от средата на юни нов закон седи сред папките”, добави Гетов.

Той даде образец с разликата в лекарствените цени – у нас инсулинът коства към 39 лв., а в Германия е 93 евро.

„ Ние на процедура сме донори и експортьори на пазара”, счита Гетов.

По мотив съответния случай Гетов разясни, че най-вероятно са проверявани болнични аптеки, защото са конфискувани лекарства, които се употребяват при болнично лекуване.

„ Надявам се министърът на опазването на здравето още в понеделник на всички забъркани лица да отнеме със заповед правото да упражняват специалността за оптималния срок”, добави той.

Гетов също по този начин прикани депутатите да заседават както заседаваха за Бюджет 2018, с цел да одобряват измененията в закона за медикаментите, които биха „ ударили” по паралелния им експорт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР