Осинови куче от приюта! Дари го с нов дом и

...
Осинови куче от приюта! Дари го с нов дом и
Коментари Харесай

Осинови куче от приюта, а то ще те дари с любов!

„ Осинови куче от приюта! Дари го с нов дом и семейство! А то ще те подари с обич! ". Този апел насочиха уредниците на акцията „ Заедно с другар – вечно “.

А дружно с представителите на „ Maxi Pet “ и Оперативна програма „ Зооветеринарен комплекс “ пред шатрата на пл. „ Централен “, вчесани, с по една шарена забрадка на врата и размахали отзивчиво опашки, застанаха петима четириноги хубавци. Час след старта на акцията за двама от тях към този момент имаше претенденти за осиновители.



„ Организираме тази акция за да насърчим осиновяването на домашни любимци. Насочваме вниманието към това, тъй като е и главен метод да се реши въпросът с бездомните животни “, сподели Александър Атанасов от " Maxi Pet ". Кампанията започва през вчерашния ден от Пловдив на знаковата дата за града, само че ще продължи и из страната. Следващото събитие е през октомври в София.



Д-р Веселин Бекирски, който е шеф на приюта за кучета в Зооветеринарния комплекс, докара на площада петима от претендентите да си намерят собствен човек и дом. Всяко от четириногите си има история.



Алиса е единствената дама и единствената породиста в компанията от бездомни симпатяги. В приюта пристигнала от 4. РУП. Полицаи я прибрали от улицата и пробвали два дни да я гледат в дежурната стая, само че там няма условия. Стопаните също не са потърсили кучето от породата шарпей. 



Белият Мартин потърси успокоение под масата  с кутията за дарения, обезпокоен от непредвиденото и невиждано внимание към него. Получил името си, тъй като е открит на ул. „ Ламартин “.

Рошко пък е любимецът на учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии  и техника. Децата дълго време го хранили, а той наобикалял правилно двора на школото. Блъснала го обаче кола и се наложило в зоокомплекса да лекуват счупения му крайник, а по-късно решили да не го пускат отново на улицата, а да му потърсят дом.



Още един чорлав хубавец има измежду претендентите за осиновяване - Оливър. А сивият Купър ще се кипри по доста селфита, които кандидат-осиновители и просто фенове на животни си направиха с него по време на акцията.

Приютът е с потенциал 93 кучета и извършва общинската стратегия за надзор над популацията, изясни доктор Бекирски. Екипите там ловят, кастрират и връщат отново на улицата бездомни кучета и котки. В приюта остават животни, които са прекомерно едри или прекомерно дребни, които имат някакъв здравословен проблем или пък са предадени там от притежател. Случва се от време на време стопани да заминат за чужбина и да оставят там кучето си или пък близки да го предадат на грижите в приюта, защото техният роднина-стопанин е умрял.



Много от четириногите получават втори живот и име, обвързвано с историята им. Флавчо да вземем за пример е избавен от региона на цех „ Флавия “.



Миналата година успяхме да реализираме осиновяване на 231 кучета, изясни доктор Бекирски. Това е почти 1/3 от всички, минали през приюта. Тази година ползата е по-слаб, по тази причина се провеждат обществени мероприятия, с които да се подсети, че има кучета, които си търсят семейство и дом.



Процедурата за осиновяване е оптимално опростена. На място искащите преглеждат кучетата, има опция да излязат на разходка на специфична площадка, с цел да поддържат връзка с тях и да видят дали ще се сработят. Ако това се случи, оформянето на протокол лишава 15 минути. После притежателите би трябвало единствено да направя регистрация в общината. Понеже животните са кастрирани, стопаните им са освободени от заплащането на налог за кучето доживотно.

Половината от търсещите куче от приюта желаят да го гледат в апартамент, другите търсят приятел и надзирател за селски двор. Има опция да създадем рекомендация и да помогнем в напасването, сподели доктор Бекирски. В множеството случаи, когато се стигне до осиновяване, е любов от пръв взор. Малцина си  тръгват, мислят и след това се връщат отново.

Макар и рядко, има и „ разсиновявания “. Купър е претърпял това два пъти. Отказвайки се от него, първите стопани споделили, че „ прекомерно пламенно подскача “ при потегляне на разходка. Собственичката, която го взела след това, пък го пускала самичък на разходка.



Освен наслада, да се осинови куче, е и отговорност и ангажимент за вярното му развъждане, предизвестяват уредниците на акцията „ „ Заедно с другар – вечно “. Много от осиновителите идват, тъй като към този момент са имали куче, което е умряло, и желаят ново – само че не от магазина, а да спасят някое бездомно с обичта си, споделят от зоокомплекса.



След акцията към този момент има претенденти за Алиса и Купър. Още през днешния ден ги чакат за административните детайлности.

Като спомагателна благотворителна самодейност през цялата седмица до 11 септември в магазин „ Maxi Pet “ на „ Коматевско шосе “ 24 всеки клиент ще има опция самичък да избере и закупи каквато храна пожелае и да я остави в коша за подаяние. Накрая „ Maxi Pet “ ще удвои дареното от клиентите количество и ще го даде на приюта.

Верига магазини „ Maxi Pet “ е дипломат на идеята за отговорно и хуманно развъждане на домашни любимци и подкрепя ежемесечно редица приюти и организации от цяла България. Веригата е дарила през 2022 година досега над 10 тона храна на 8 приюта и избавителни центрове за безстопанствени животни. 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР