Осигуряване на достъпна спешна медицина, развитие на доболничната помощ, ефективна

...
Осигуряване на достъпна спешна медицина, развитие на доболничната помощ, ефективна
Коментари Харесай

Реформи в спешната медицина, доболничната помощ и ефективна финансова рамка обединиха БСП, ИТН, ДБ и ПП

Осигуряване на налична незабавна медицина, развиване на доболничната помощ, ефикасна финансова рамка и въвеждане на работеща електронна система. Това са единствено част от цели, към които се сплотиха специалистите на „ Продължаваме промяната”, Българска социалистическа партия, „ Демократична България” и „ Има подобен народ”. Днес не престават договарянията сред четирите партии за сформиране на държавно управление в бранш „ Здравеопазване”.



На срещата участваха експерти от разнообразни области на опазването на здравето, както и ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. Модератор е Асен Василев.

„ По връзки на наличната Спешна помощ, териториално би трябвало да се обезпечи съоръжение с коли за спешна помощ, коли, хеликоптери, където е необходимо”, акцентира доктор Маджаров. Той изясни, че колите нямат съоръжение и в тях не пътува доктор, а парамедик. Целта е пациентът да бъде превозен по най-бързия метод до лечебно заведение, където да му бъде оказана съответна помощ. „ Трябва да имаме бърза, ефикасна, спасяваща незабавна помощ, която да обезпечи превозване на пациента в „ златния час”. Това е обвързвано и с осведомителна система и телекомуникативни връзки на линийката и колата със здравните заведения”, уточни той.

Относно здравната помощ, която обезпечава лекуване на жителите в работното време на медицинските експерти, той е на мнение, че тя би трябвало да бъде ешелонирана. Във всяко обитаемо място би трябвало да бъде обезпечен най-малко здравен експерт. Координацията сред здравните експерти от няколко село да се реализира от общопрактикуващ доктор. Във всяка област да е обезпечена най-малко болнична помощ, която да предлага най-малко 80% от медицинските действия. Всеки район – болнична помощ, която обезпечава 100% от специалностите в здравната помощ. На национално равнище да има лечебни заведения, които могат да лекуват редките болести, които са тежки, скъпи и продължителни.

Д-р Маджаров акцентира, че основаването на здравна карта също е доста значимо, защото тя ще даде информация за разпространяването на лекарите в страната и взимане на решение от страна на страната къде да насочи старания, с цел да подсигурява, че ще има тази ешелонирана здравна помощ

Задължително е също да се намерения за фрагментите, защото казусът с дефицита им е извънредно сериозен. Особено в обособени специалости. Затова страната би трябвало да специализация, кариерно развиване на експертите, както и първокласен надзор на медицинските услуги.

„ Време е да обсъдим и този проблем - на какъв брой места може да работи един доктор. Позволили сме лекари да работят и в болничната, и в извънболничната помощ, което води до ниско възнаграждение на сътрудниците в извънболничната помощ. Трябва също да се вкарат равнища освен по специалности, само че и по лечебни заведения – както беше преди години. Не може в болница от Първо равнище да се правят действия от Трето равнище. Това е сложна оценка за цялото лечебно заведение”, акцентира той.

И добави, че е належащо също да се подсигурява финансовата непоклатимост на системата. Клиничната пътека да бъде единствено механизъм за надзор на качеството, само че последователно да отпадне като механизъм за финансиране.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР