Ощетените пенсионери, които не получиха заложеното в закона увеличение на

...
Ощетените пенсионери, които не получиха заложеното в закона увеличение на
Коментари Харесай

Адемов призова ощетените пенсионери да получат компенсация

Ощетените пенсионери, които не получиха заложеното в закона нарастване на пенсиите си от юли, да бъдат обезщетени еднократно от държавното управление. Това предлага ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов.

Хиляди пенсионери не получиха обещаното нарастване на парите си поради разпореждане от 2006 година За 4900 души няма никаква смяна, а за незнайно какъв брой още индексацията е с по-малко от 2.4%. Национален осигурителен институт към момента не знае какъв брой тъкмо са те, написа в. " Сега ".

" Проблемът съществува и въпросът е, че ръководещите все още нямат концепция по какъв начин да бъде решен този въпрос. И аз в този случай мога да си разреша едно много нетрадиционно предложение и нека ръководещите да се вслушат в него. Тази група от 4900 души - те няма да са повече, а ще са по-малко съгласно специалисти от Национален осигурителен институт, да се откри метод тези хора да бъдат обезщетени. Знам, че от позиция на правилата на общественото обезпечаване това не е най-хубавият метод, само че това е едно от вероятните решения - с еднократно заплащане да се компенсират тези хора, тъй като явно става въпрос не за неточност на Национален осигурителен институт, а за за един проблем, който не е разпознат ", разяснява Адемов пред БНР.

Социалният министър Бисер Петков разгласи предходната седмица, че защото нямало неточност в сметките на Национален осигурителен институт и законът бил спазен, няма съображение тези пенсионери да бъдат обезщетени или пенсиите им да бъдат преизчислени със законовия растеж. Никой от държавното управление не е коментирал гафа, който забърка предшиният кабинет на Бойко Борисов. Нито един народен представител в Народното събрание с изключение на Адемов също не е коментирал казуса.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР