Още в сряда сутрин Николай Денков ще се раздели с

...
Още в сряда сутрин Николай Денков ще се раздели с
Коментари Харесай

ПП-ДБ бързат с оставката, за да прецакат Габриел?

Още в сряда заран Николай Денков ще се раздели с премиерския си пост. Внесената във вторник оставка до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и настойчивото искане тя да се гласоподава даже в отсъствието на Бойко Борисов и евентуалния идващ министър председател Мария Габриел, които са на конгрес на Европейската национална партия в Букурещ, е стратегически ход на “Продължаваме смяната ” и  “Демократична България ”, настояват в коридорите.

Всяка първа сряда на месеца съгласно член 48, алинея 8 от правилника дневният ред не се реди на председателския съвет, а всяка група може да го предлага (което се употребява за изява на опозицията). По последователност на 6 март е ред на ППДБ и Желязков няма право да бави гласуването на оставката на кабинета “Денков ”. Искане до него внесли малко след 17,30 ч във вторник съпредседателите на ПП-ДБ.



Групата на ПП-ДБ  е избрала сряда, защото при идната допустима дата - 8 март, не работи алинея 8 от правилника и Желязков може да не подложи на гласоподаване оставката.

Иначе откъм “Промяната ” са безапелационни, че задни мисли няма, а спазват поетия ангажимент към ГЕРБ - на 6 март първото ротационно държавно управление да подаде оставка.

Периодът до старта на срещите с Румен Радев за сформиране на нов кабинет ще бъде употребен от ПП-ДБ и ГЕРБ за ускорение и напън за едно или друго министерство. Ако гласуването на оставката се бе отсрочило за по-късно през март - за което няма правна спънка, Габриел щеше да има повече време за изясняване на състава на екипа си за новите 9 месеца. Но при пришпорената процедура тя може да се окаже и с по-малко от 20-ина дни, в които да получи мандата от Радев и да го върне изпълнен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР