Още в първия работен ден на новия парламент Демократична България

...
Още в първия работен ден на новия парламент Демократична България
Коментари Харесай

ДБ предлага на НС: Мандатът на главния прокурор да е 5 години и нов състав на ЦИК

Още в първия работен ден на новия парламент „ Демократична България ” внесе оферти за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс.

Партията предлага да бъде понижен мандатът на основния прокурор от 7 на 5 години и преустановяване на мандата на настоящия състав на ЦИК.

„ Демократична България “ желае обвинител номер едно да се избира от Народното събрание с болшинство от три пети или 144-ма депутати, а не от Висшия правосъден съвет (ВСС), както е в този момент.

Мандатът на основния прокурор да бъде понижен с две години, като текстовете плануват той да може да бъде освобождаван и по предложение на правосъдния министър или една пета от народните представители.

Съставът на Висш съдебен съвет също да бъде понижен и той да бъде 15 вместо 24-ма души, като парламентарната квота се понижава на петима членове при 11 в този момент.

Поправките плануват още 11-членен прокурорски съвет, който ще назначава и освобождава прокурорите. Мандатът на този съвет също да е петгодишен и неговите членове да не могат да бъдат преизбирани незабавно след приключването му.

Така прокуратурата ще бъде институция, защитаваща публичния интерес, показват като претекст за тези промени от „ Демократична България “.

В деловодството на Народно събрание е импортирани планът за промени в Изборния кодекс, съгласно които би трябвало да има нов състав на Централната изборна комисия, а мандатът на актуалната да бъде преустановен.

Предвижда се да отпадне квотният принцип при образуването на комисията и понижаване на членовете на ЦИК на девет души.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР