Още в първия ден от инвазията на Русия в Украйна

...
Още в първия ден от инвазията на Русия в Украйна
Коментари Харесай

Без лекарства, гориво и пари. Как живеят хората в окупираните градове

Още в първия ден от нашествието на Русия в Украйна съветските сили влязоха в град Олешки , директно до Херсон. Войските изминаха 50-те км от нелегално анексирания полуостров Крим до града на река Днепър за един ден, минаха през него и по-късно продължиха към и Николаев.

Сега в Олешки съвсем не са останали съветски военни, само че градът е зад фронта и е изцяло откъснат от централната власт в Киев. Местни хора от града, който преди войната беше с население от към 24 000 души, всеки ден стачкуват против войната, която Русия стартира против Украйна на 24 февруари.

Животът на хората, които са останали в града обаче става все по-труден.

“Проблемите с хляба и храната бяха решени. Има опашки, само че последователно стават по-къси. Имаме вода и ток ”, сподели кметът на Олешки Йевхен Ришчук пред на Радио Свободна Европа.
В някакъв миг в идващите 10 дни ще имаме проблеми с медикаментите.
“Но мисля, че в някакъв миг в идващите 10 дни ще имаме проблеми с медикаментите ”, добави той.

Градоначалникът описа пред Радио Свободна Европа по какъв начин живеят хората в града, който беше завзет от съветската войска и с какви проблеми се сблъскват.

По думите му възрастните хора, които имат банкови сметки, получават пенсиите си в точния момент. Но тези, които по принцип си получават парите на ръка в пощата, не могат да си получат пенсиите, тъй като градът е откъснат от Киев и не получава пари в брой.

“Няма от кое място да донесем пари в брой ”, сподели Ришчук. “Вече има някои хора, които нямат пари за храна. ”

По думите на кмета локалната администрация се пробва да доставя храна, само че множеството от провизиите отиват в лечебните заведения и другите обществени институции.

Ришчук описа, че локалната администрация е провела гореща линия за хора, които имат потребност от помощ. Доброволци дават отговор на позвъняванията на жителите и ги упътват къде могат да намерят храна и други артикули от първа нужда, както и леговище, в случай че имат потребност.

Според оценките на кмета в Олешки има бензин за още пет дни .

Поддържането на реда също е поверено на доброволци, които патрулират.

“Полицаите, прокурорите, чиновниците на службите за сигурност - всички си потеглиха ”, сподели Ришчук. В града е в действие полицейски час от 20 часа вечерта.

“Справихме се с грабежите. Имаше такива в първите дни, когато нямаше действителна власт. Но всичко се успокои ”, сподели градоначалникът. “Спешните служби работят, с помощта на господ и на всички тези момчета, които работят повече от всеки различен. ”
Никой не знае какъв брой дълго ще продължи войната или по какъв начин ще свършат нещата, само че все пак хората би трябвало да ядат – през днешния ден, на следващия ден, всеки ден.
По думите на Ришчук земеделците от обитаемоте места в региона също му звънят, с цел да питат дали могат да стартират да приготвят нивите си за засаждане. Според него желанията им могат да бъдат възпрепятствани от дефицит на гориво.

“Но хората желаят да работят ”, сподели той. “Всички те схващат, че никой не знае какъв брой дълго ще продължи войната или по какъв начин ще свършат нещата, само че все пак хората би трябвало да ядат – през днешния ден, на следващия ден, всеки ден. ”
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР