Още в началото искаме да разбием един от най-парадоксалните стереотипи,

...
Още в началото искаме да разбием един от най-парадоксалните стереотипи,
Коментари Харесай

10 заблуди за Дубай и луксозния живот там

Още първоначално желаеме да разбием един от най-парадоксалните стандарти, които сме чували за този град. Не, Дубай не е столица на Обединените арабски емирства. Столицата е Абу Даби.

Всъщност в Емиратите има 7 емирства, които се ръководят от шейхове. Дубай просто е столица и най-големият град на емирство Дубай.

За пленителния мегаполис се носят какви ли не клюки – шейхове, милиардери, планини от злато и диаманти, елегантни яхти и гепарди за домашни любимци, петролни кладенци надали не във всеки двор и десетки хареми. Но дали общата показа за града e 100% истина? Приказен мит ли е първокласният живот в Дубай или всекидневието на локалните в действителност е съпроводено с купища злато, искра и капризи?

Ето 10 заблуди за Дубай, които ще разбият стандартите за този другояче прелестен и другоземен град.

1. Дубай – столица на милиардери

Според последните данни милиардерите по света са към 5 000. В Дубай живеят единствено 20. Всъщност международната столица на милиардерите е Пекин, следван от Ню Йорк. Все отново факт е, че в арабския град живеят голям брой „ скромни “ милионери.

2. В Дубай няма небогати

Когато приказваме за имигранти, в Дубай има доста. И множеството от тях несъмнено не живеят в благоденствие. Заплатата на общия служащ е 200- 400 щатски $. За съпоставяне, най-евтиният пакет мобилни услуги е към 30 $. Заради скъпия живот, постоянно се случва 4-5 души да разделят една стая.

3. В Дубай няма алкохол

Има. Но е позволен единствено за туристите и немюсюлманите. За да закупите алкохол в Дубай, ще ви е нужна специфична карта или туристическа виза. На качествени алкохолни питиета ще може да се насладите в питейните заведения, нощните клубове и във всеки хотел в града, като се изключи безалкохолните „ dry hotels “. Обикновено нощните клубове се обитават в хотелите, които в Дубай са над 500.

4. В Дубай няма безработни

Това не се дължи на обстоятелството, че в Дубай има доста работа и за всички. Причината е друга – имигрантите без работна виза се депортират към родните им страни за 30 дни. Местните поданици пък елементарно могат да се развиват в каквато си желаят област, защото за тях висшето обучение е гратис във всички университети по света (плаща се от държавното управление на ОАЕ).

5. Дубай – екологичен град

Заради бързото повишаване на популацията, непрестанното строителство, неналичието на естествени водоизточници, измененията в естествения ландшафт, неналичието на единна система за изхвърляне на боклука и големия брой коли, Дубай несъмнено не може да се подреди измежду екологичните градове в света.

6. В Дубай постоянно е лято, а времето прелестно

Времето в Дубай може и да ви допадне, в случай че сте обожател на сауните. През пролетта и лятото температурата на въздуха в града доближава 48 градуса, да не приказваме за високата мокрота и жаркото слънце. Небето обаче е сиво, поради голямото количество прахуляк и пясък във въздуха, идващи от пустинята.

7. Дубайската полиция ръководи единствено първокласни коли

Целият свят е чувал за полицейските Lamborghini-та и Bentley-та, които се появяват на улиците на Дубай. В града обаче може да забележите и по-скромните BMW-та, Audi-та или даже тойоти с мигащи светлини. Поради огромния брой спортни коли измежду жителите на Дубай, локалната полиция въпреки всичко е длъжна да има в автопарка си и няколко супер бързи коли.

8. В Дубай гепардите и лъвовете са домашни любимци

Притежанието на диви екзотични животни в Дубай е нарушаване на закона. Ако изведете гепард или лъв на улицата ви грози 6 месеца затвор и санкция сред 2 700 и 138 000 $. Всъщност множеството локални поданици отглеждат котки и не си падат доста по кучетата.

9. Дубай – град единствено от небостъргачи

Този град на контрастите съчетава 163-етажни небостъргачи, многоетажни вили, многофамилни жилищни комплекси, както и едноетажни къщи. Несъмнено градът се развива нагоре в небето, само че локалните поданици избират да живеят в частни вили, където въобще нямат съседи.

10. В Дубай живеят най-вече араби

Около 25% от популацията на Дубай са… имигранти от Индия. Местното население в града е едвам 9%. След индийците, второто място се заема от пакистанците и емигранти от Бангладеш. Обикновено тези хора работят на многочислените строителни обекти в Дубай или в някоя от стотиците заводи в града. 91% от популацията на Дубай е формирано от поданици на други страни.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР