СЛИВЕНИ през тази седмица Община Сливен подготвя за жителите и

...
СЛИВЕНИ през тази седмица Община Сливен подготвя за жителите и
Коментари Харесай

СЪБИТИЯ около 24 май: Къде да прекарате дългия уикенд

СЛИВЕН

И през тази седмица Община Сливен приготвя за жителите и гостите на града цикъл от културни събития. Част от тях са включени в програмата на „ Майски дни на културата “.

Почитателите на класическата музика ще имат опция да се насладят на концерт на оперната прима Татяна Шиварова. Той е плануван за 21 май, от 18 ч. в зала „ Сливен “. В проявата ще се включат и гост-изпълнители. На 22 май, от 11 ч. във фоайето на зала „ Сливен “, ще бъде открита фотоизложба, отдадена на биоразнообразието.

В навечерието на 24 май ще се организира тържественият концерт, на който ще бъде връчена премията „ Аргира Жечкова “. Празничното събитие ще се състои на 23 май от 18 ч. в зала „ Сливен “. След него известният български дует „ Ритон “ ще зарадва сливенската аудитория с концерт. Той ще се състои на откритата сцена на площад „ Хаджи Димитър “ от 19 ч. Празничните илюминации същата вечер ще стартират в 21 ч.

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност – 24 май в Сливен дава обещание да бъде богат на прояви. Денят ще стартира с празнично шествие на възпитаници от сливенските учебни заведения. То ще тръгне от Градската градина в 11 ч. и ще продължи по Главната улица до площад „ Хаджи Димитър “. Там, от 11.30 ч., ще стартира общоградската тържествена гала. От 12 ч. на откритата сцена на площада ще се състои награждаване на възпитаници, носители на награди от национални и интернационалните надпревари и състезания.

Откритата сцена на градския площад ще посрещне по-късно гостите от фолклорния отбор „ Странджа “ и домакините от сливенския Ансамбъл за национални песни и танци. Те ще се показват пред публиката със взаимен концерт. Началото е от 12.30 ч.

Денят ще продължи с празничен концерт на детските градини. Началото е от 16 ч. на откритата сцена на площада. Там от 19.30 ч. ще стартира концертът на „ Тримата български тенори “ и „ Тоника Сухопътни войски “.

Вечерта ще приключи с дрон-шоу. То е планувано за 21.30 ч.

През почивните дни Сливен ще посрещне участниците в ХХV Международен детски фолклорен танцов фестивал „ Приятелство без граници “. Началото ще бъде обещано на 25 май, събота, с дефиле на участниците.

Община Сливен обръща внимание, че при смяна в часа или мястото на събитие поради утежняване на времето, навреме ще бъде оповестена информация.

РУСЕ

По случай 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската книжовност, култура и просвета и на славянската словесност, Община Русе е подготвила редица празнични събития .

Тържествените празнувания ще стартират на 23 май, когато в 18:00 часа в Голямата зала на Доходното здание ще се организира формалната гала по награждаване на тазгодишните носители на Наградата „ Млад създател “ и Награда „ Русе ” в областите „ Изкуство и просвета “ и „ Образование и просвета “. С тях всяка година се удостояват създатели , дейци, креативен екипи и организации, работещи в областта на изкуството, просвета та, образованието и науката, за забележителен принос и дейна активност за издигане престижа на град Русе . Тържествената гала е с вход свободен.

На 24 май празничното шествие с представители на русе нските учебни заведения стартира в 10:30 часа От СУ „ Христо Ботев “ барабанчиците от НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “ и XIII Общински гвардейски отряд към Младежки дом - Русе ще предвождат носещите българския трикольор, а от ПГДВА „ Йосиф Вондрак “ шествието ще се движи под съпровода на Общинския духов оркестър и Мажоретен състав „ Екстрийм “ към Младежкия дом. Участниците ще се придвижват по ул. „ Александровска “, като знаменните групи и учебните блокове ще се съберат пред постройката на община Русе .

В 11:00 часа стартира празничният концерт от представители на Общинския детски център за просвета и изкуство и Общински юношески дом - Русе .

Тази година гала та по награждаването с грамоти и плакет и на възпитаници те, постигнали високи резултати в своето образование, ще се състои от 12:00 часа пред Доходното здание, като е планувано при неприятно време събитието да бъде изместено във фоайето на постройката.

ПЛОВДИВ

С награждаване на заслужили учители и създатели, шествие и концерти Пловдив ще означи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

На 24 май в 9 часа в Актовата зала на Хуманитарна гимназията е церемонията по удостояването с почетна значка на град Пловдив на заслужили учители, шефове и други педагогичен експерти от учебни заведения и детски градини и награждаване с грамота на млади учители.

По същото време стартира празничната литургия в храм „ Св. св. Кирил и Методий “, която ще бъде отслужена от пловдивския митрополит Николай. В 10 часа формалните лица и посетители, предвождани от свещениците, се насочат към площад „ 11 май “ за тържеството във връзка празника. Слово пред паметника на първоучителите ще произнесе кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, след което ще бъде отслужен празничен молебен. Церемонията пред паметника на славянските равноапостоли ще приключи с полагането на венци и цветя.

В 10.45 ч. е началото на шествието към площад „ Централен “, което ще се предвожда от мажоретен състав при СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, Духов оркестър „ Пловдив “ и знаменна група от ХГ „ Св. св. Кирил и Методий “. Шествието се движи по ул. „ Хан Кубрат “, ул. „ Райко Даскалов “, площад „ Римски стадион “, ул. „ Княз Александър І “, площад „ Стефан Стамболов “ и приключва на Централния площад.

Пред някогашната постройка на Българска народна банка концерт ще изнесе Сборна духова групировка към НУМТИ „ Добрин Петков “ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив. На Римския стадион шествието ще посрещнат учениците от високомерен оркестър при СУ „ Св. Паисий Хилендарски “, а на стълбите на „ 2019 “ ще се състои церемониален празничен концерт с присъединяване на пловдивските хорове „ Детска китка “, Хор на пловдивските момчета и младежи „ Стефка Благоева “,вокална групировка „ Бамбини “,вокална групировка „ Куклици “; хорове към НУМТИ „ Добрин Петков “, камерен хор „ Иван Спасов “, дамски хор „ Тримонциум “, пловдивско певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “, юношески хор „ Отепето “ към Артцентър „ Алехандро “, вокална група на Академията на Госпожа Опера. Дилигент ще бъде проф. Златина Делирадева. Към шествието ще се причисли детският гвардейски отряд на ДГ „ Мая “. На откритата сцена на площад „ Стефан Стамболов “ ще свири Представителен духов оркестър на Военновъздушни сили с диригент майор Михаил Младенов.

Официалната гала по връчване на почетните значки на Пловдив на 14 млади създатели ще се състои в 12 часа в Заседателната зала на община Пловдив.

Празничният ден ще приключи с концерт на група „ Тангра “. Мястото е откритата сцена пред общината, началото е в 18.00 часа.

СТАРА ЗАГОРА

Културен плакат 20-28 май 2024 година, Община Стара Загора

70 години Музикална школа при НЧ „ Родина-1860 ”
Юбилеен концерт
20 май, 17:00 ч., Художествена изложба – Стара Загора

Официално връчване на премиите
„ Стара Загора ” и „ Млада Загора ” за значими достижения в региона на науката, образованието и културата в Община Стара Загора
21 май, 17:00 ч., Културен център „ Стара Загора ”

„ Учениците на Кирил и Методий ” – мултимедийна презентация и викторина
21, 22 май /по предварителна заявка/
Детски отдел на библиотека „ Родина ”

Пленер „ Деца рисуват ” – разкриване на галерия
22 май, 12:00 ч., Къща музей „ Гео Милев ”

„ Празникът в слово и музика ” – концерт на учениците от инструменталните и актьорските класове – 8 – 12 клас на НУМСИ „ Христина Морфова ”, Стара Загора
22 май, 18:00 ч., зала първи етаж, Република България „ З. Княжески ”

50 години Детска градина № 29 „ Славейче ”
Юбилеен концерт
23 май, 17:00 ч., Културен център „ Стара Загора ”

„ Трубадур ” – опера в четири дейности от Джузепе Верди, режисура на Държавна опера – Стара Загора
23 май, 19:00 ч., Оперен спектакъл

Тържествен обред за издигане на националното знаме на Република България
Празничен водосвет – молебен отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан
24 май, 10:00 ч., Площада пред Общината -

Празнично шествие
24 май, 10:30 ч., от Площада пред Общината по
бул. „ Цар Симеон Велики ”

Изкуството на дърворезбата – уъркшоп за деца с авансово записване
24 май, 11:00 ч., Художествена изложба – Стара Загора /камерна зала/

Празничен концерт на детски фолклорни, танцови и певчески обединения от читалищата при Община Стара Загора
24 май,12:00 ч., Площада пред Общината

Детска работилничка по краснопис
„ Аз Буки Веди ”
24 май, 15:00 ч., Регионален исторически музей – Стара Загора

„ 75 години Райчо Чакъров ” – сбирка от персонални графики – подаяние на Художествена изложба – Стара Загора
24 май, 17:00 ч., изложбена зала „ Лубор Байер ”

„ ЛЮБОВТА – Това НЕ/ЩАСТИЕ ” – клавирен концерт на проф. Жени Захариева с коментар и произведения от Л. Бетховен, Р. Шуман, Й. Брамс, Клара Шуман, Ф. Шопен и други.
24 май, 18:00 ч., Художествена изложба – Стара Загора

Художествена изложба – Стара Загора,
РИМ – Стара Загора и Музей „ Неолитни жилища ” – отворени гратис за посещаване в празничния ден

„ На добър час, Випуск 2024 ” – запечатани мигове
23, 24, 25 май
18:00 ч., бул. „ М.М.Кусев ” /източно от постройката на Общината/

„ Златка златното момиче ” по българска
национална приказка – театър за деца
25 май, 11:00 ч., Държавен куклен спектакъл

„ Който не работи-не би трябвало да яде ”, драматизация и постановка Ирослав Петков – театър за деца
26 май, 11:00 ч., Държавен куклен спектакъл

„ С ария и благослов ” – Национален фестивал на учителите ветерани
28 май,10:00 ч., НЧ „ Св. Климент Охридски 1858 година ”

ПРАЗНИЦИ Пожарна охрана СЕЛАТА

Празник на с. Хан Аспарухово
24 май, 11:00 ч., с. Хан Аспарухово

Празник на с. Борилово
24 май, 16:00 ч., с. Борилово

Празник на с. Кирилово
24 май, 18:30 ч., с. Кирилово

ДОБРИЧ
Добрич ще означи 24 май с празнично празненство, което ще се организира на площад „ Демокрация “, само че без шествие. Това оповестяват от общинската администрация.

Традицията за поднасяне на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий се резервира и всички искащи ще имат опция да го създадат в комфортно за тях време.

Решението за отбелязването на празника по този метод беше взето след извършена работна среща с шефовете на всички учебни заведения на територията на град Добрич, показват от Общината.

" Нашето предпочитание беше да чуем гласа на учебните заведения и да им дадем право да предложат общо решение за честването на празничния ден.

Добрич безспорно има своите открити обичаи в отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Всички знаем, че градът отбелязва празника с шествие на всички учебни заведения. Тази година обаче не е допустимо такова да бъде извършено. Причината е, че ремонтът на центъра на Добрич към този момент стартира.

Въпреки това Община град Добрич и учебните заведения на територията на града работят в синхрон и ще зарадват всички поданици на Добрич с празнично празненство във връзка 24 май и тази година ", показват още от администрацията.

СОФИЯ

БДЖ

БДЖ пуска ретро трен по случай 24 май. За Деня на българската култура и просвета мотрисата ще пътува сред София и Банкя на 24, 25 и 26 май 2024 година – по два пъти дневно. (9:00 и 13:35 потегля от Централна гара София, а в 12:50 и 17:40 потегля от Банкя).

Влакът, който е част от музейното завещание на БДЖ, е създаден в Австрия през 1960 година Отличава се с извънредно съвременно за времето си съоръжение и у нас е употребен от членове на държавното управление до 1994 година Дизеловата мотриса (два боксерни осмака по 265 к.с. всеки) носи обозначение 19 001.7 и е създадена в SGP – Wien. Тя се състои от едно първокласно и едно второкласно поделение. Първото е с девет първокласни удобни седалки с в допълнение самостоятелно осветяване за четене с насочваща се по избор на пътуващия светлина. Второкласното поделение е с 28 меки кресла, разпределени по схемата 2+2. Креслата и в двете пътнически отделения могат да се завъртат според от посоката на придвижване, както и да се трансформират в кревати. На борда има кафе машина, ледник и кухня.

Пътуването с ретро влакът коства 30 лева в двете направления, а за деца до 10-годишна възраст – 15 лева

НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА

Прожекция на 3D мапинг, част от плана „ Скритите букви “, ще има на фасадата на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ на 23 май. Събитието е във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, който се отбелязва на 24 май, споделиха от Фондация „ Прочети София “.

Създаден от Полина Герасимова (Poliforma), образният роман е отдаден на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са тези букви, чийто графичен облик отразява характерните звуци, от които е формиран езикът ни. Поезията за 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan.

Мапингът се демонстрира за повторно в София. „ 3D мапингът следва концепцията на целия план „ Скритите букви “, създавайки прожекция главно от графични детайли. Умишлено 3D анимацията е сведена до най-малко и всички резултати и визуализации са основани от рисувани графични визии, с цел да се доближим оптимално до природата на основаване на писмеността.

Фасадата на Националната библиотека е белият лист, а в темп и цвят „ Скритите букви “ оживяват. Текстурните промени върху релефа са нарисувани картини, които са анимирани със средствата на 2D анимацията. 14 са буквите в кирилицата, които нямат графичен аналог в международните писмености. Те носят присъщата за българския език мелодичност и неотстъпчивост на произношението и смисъла “, споделя Полина Герасимова.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е причина пейките-букви, част от плана, да гостуват в Прага. Те ще бъдат в чешката столица от 20 май до 7 юли, показват от „ Прочети София “.

Гостуването на „ Скритите букви “ в Прага се реализира с финансовата поддръжка на Министерството на културата, Държавния културен институт към Министерство на външните работи и в партньорство с Българският културен институт в Прага.

Проектът „ Скритите букви “ стартира през 2018 година, когато в София са ситуирани 14 пейки във формата на тези букви от писмеността, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката писмености - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. В рамките на плана на разнообразни местоположения се образуват дребни литературни кътове. Към всяка скамейка има и стихотворение на актуален български стихотворец, написано особено за плана.

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „ Славейков “ ще се организира фестивала „ Да поЧетем “. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да приказват и да опознаят литературата, книгите, площада и създателите, свързани с него.

Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от уредниците на събитието показа, че пл. „ Славейков “ е едно от най-значимите места в София, от литературна и културна позиция.

„ Инициативата „ Да поЧетем “ се споделя по този начин, тъй като желаеме да поканим хората да почетат празника дружно и да почетат обичана книга или произведение, които да ги върнат в дните, в които за първи път са записали името си на тетрадката в учебно заведение и са почнали да учат тези емблематични класики, които и до през днешния ден честваме. Самата самодейност цели да върне и да резервира интереса на всички нас към словото, към литературата, без значение на какъв брой години сме или с какво се занимаваме “, сподели Яна Стефанова.

Тя добави, че са планувани събития за всички възрасти.

Началото ще бъде обещано в 11.00 часа с „ Часът на приказката “, с издание, отдадено на Св. св. Кирил и Методий, а вокална група към ЦДГ „ Брезичка “ ще извърши обичани детски песни. Накрая конкуренция по четене с схващане ще забавлява децата.

Литературната щафета ще продължи с младите поети - вицешампиони от тима на Първа немска гимназия в ученическия шампионат „ Млада метафора “ на Столичната библиотека и техния наставник - поетесата Мирела Иванова.

Посетителите ще могат да научат истории за живота и творчеството на бележитите класици, творили в близост.

През целия ден на площада ще звучат фрагменти от велики български творби. Следобедът ще продължи с разкази за площад „ Славейков “ с Виктор Топалов от Бохемска София и Здравко Петров от Historical Routes Sofia. Вечерта ще приключи със актуалните разказвачи на Пощенска кутия за приказки.

СВИЩОВ

Община Свищов провежда разнообразна стратегия във връзка 24 май, оповестиха от пресцентъра на локалната администрация.

В къща музей „ Алеко Константинов “ довечера ще се състои среща, на която ще бъде показана „ Радетелката на свищовското женско сдружение Елена Хаджииванова – почтена майка, сестра и баба “. Гост-лектор на събитието е доцент Юлия Николова.

След това в Първо българско национално читалище (ПБНЧ) „ Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856 ” ще се организира годишен концерт на класовете по танцови форми от Школа по изкуства „ Стефка Филипова ” при свищовското читалище.

На 21 май Симфониета-Враца показва концерт-церемония по връчване на годишните награди на Община Свищов за обучение и просвета. Ще бъдат връчени награди в категориите „ Деятел на културата “, „ Учител на годината “ и „ Достоен за Свищов “ на заслужили просветни и културни дейци. В концерта ще прозвучат известни български песни, допълниха от Общината.

На 22 май в Художествена изложба „ Николай Павлович “ ще бъде открита галерия на Васко Василев във връзка 80-годишнина от рождението му.

На празничния 24 май Общината провежда обичайно общоградско шествие, отдадено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Честванията ще стартират с поклонение на гроба на доктор Георги Атанасович, министър на просвещението в първия кабинет на България след Освобождението.

По-късно денем ще стартира формалната гала за изпращане и награждаване на зрелостниците. За трета поредна година свищовските зрелостници ще преминат по червен килим на централния градски площад.

БУРГАС

С пъстро шествие по улиците на града, празничен концерт и доста съпътстващи културни събития Бургас ще посрещне 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност.

Празничното 24-майско шествие ще потегли в 10:30 часа с маршрут: пл. „ Тройката “ – ул. „ Александровска “ – ул. „ Алеко Богориди “ – Балюстрадата до Културен център „ Морско казино “.

В него ще се включат учебни заведения, детски градини, представители на бургаското духовенство, читалища и културни институции.

Общоградското отбелязване на празника ще продължи в 11.00 часа на открита сцена „ Охлюва “ с церемониален концерт „ Език заветен на моите предци “. В него ще вземат участие Детска вокална група „ Морски песъчинки “, Детски хор „ Милка Стоева “, Детски национален хор „ Трепетлика " и Вокално студио „ Сезони “.

Водещи ще бъдат Валерия Вълчева и Ванеса Вълчева от Младежка театрална натрупа „ Валери и другар “.

В Дружество на художниците в Бургас на ул. „ Александровска “ № 22 от 12.00 часа ще бъде открита обичайна галерия на бургаските художници „ 24 май “ и ще бъде връчена премията „ Млад художник на годината “.

Вижте програмата, отдадена на празника:

24 МАЙ – ДЕН НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ

Програма Община Бургас 2024 година

22 МАЙ (СРЯДА)

18:00 часа

Държавен куклен спектакъл – Бургас, ул. „ Климент Охридски “ № 2

„ Тумба лумба “

Център за модерно изкуство и библиотека, ул. „ Св. св. Кирил и Методий “ № 41-45, Конферентна зала

18:30 часа

Представяне на книга от новия план на Деси Дюлгерян – фентъзи, епичната сага “Равновесие ”

19:00 часа

Късо кино – За книгите и от книгите в библиотеката

19:00 часа

Държавна опера – Бургас, ул. „ Климент Охридски “ №2

„ Риголето “ – опера в три дейности от Джузепе Верди

19:00 часа

Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска “, ул. „ Цар Асен I “ № 26A

Камерна зала „ Апостол Карамитев “

„ Летните оси ни хапят дори през ноември “ от Иван Варипаев

Постановка Павел Гатилов

23 МАЙ (ЧЕТВЪРТЪКК)

19:00 часа

пл. Атанас Сиреков – ул. „ Алеко Богориди “ – Приморски парк, Балюстрада

„ Бургас се гордее с вас! “ – Шествие на зрелостници – випуск 2024

19:00 часа

Център за модерно изкуство и библиотека, ул. „ Св. св. Кирил и Методий “ № 41-45, Конферентна зала

Късо кино – За книгите и от книгите в библиотеката

24 МАЙ (ПЕТЪК)

10:30 часа

Празнично шествие

пл. „ Тройката “ – ул. „ Александровска “ – ул. „ Алеко Богориди “ – Приморски парк,

Балюстрада

11:00 часа

Открита сцена „ Охлюва “

„ Език заветен на моите предци “

Празничен концерт с присъединяване на: Детска вокална група „ Морски песъчинки “,

Детски хор „ Милка Стоева “, Детски национален хор „ Трепетлика " и

Вокално студио „ Сезони “

Водещи: Валерия Вълчева и Ванеса Вълчева от Младежка театрална натрупа „ Валери и другар “

12:00 часа

Дружество на художниците в Бургас, ул. „ Александровска “ 22

Традиционна галерия на бургаските художници „ 24 май “

Връчване на премия „ Млад художник на годината “

25 МАЙ (СЪБОТА)

11:00 часа

Държавен куклен спектакъл – Бургас, ул. „ Климент Охридски “ № 2

„ Котаракът в чизми “

26 МАЙ (НЕДЕЛЯ)

11:00 часа

Държавен куклен спектакъл – Бургас, ул. „ Климент Охридски “ № 2

„ Костенурката Нурка “

27 МАЙ (ПОНЕДЕЛНИК)

18:30 часа

Дом на писателя, ул. „ Вола “ 1

Откриване на Международен книжовен фестивал „ Свято слово “

С присъединяване на писатели от Словакия, Словения, Хърватия, Северна Македония, Албания, Сърбия и България.

Организатори: НЧ „ Любен Каравелов 1940 “ и Бургаска писателска общественост, по план на Общински фонд „ Култура “.

БАНСКО
 1

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР