Още след като беше избран за председател на общинския съвет,

...
Още след като беше избран за председател на общинския съвет,
Коментари Харесай

Как ще работи новият Столичен общински съвет

Още откакто беше определен за ръководител на общинския съвет, Елен Герджиков съобщи, че е напълно допустимо самостоятелният Бонев да стане негов заместител, след измененията в правилника.

© Юлия Лазарова След като жителите дадоха явен знак, че е нужна смяна в работата на новия Столичен общински съвет (СОС), от политическата група на ГЕРБ-СДС в общината показаха своите оферти за промени в правилника за активността на локалния парламент.

Всички те са в посока цифровизация на процесите - желае се съвещанията на отрасловите комисии, отчетите с плановете и решения, протоколите от съвещанията и поименното гласоподаване на съветниците да са налични за жители онлайн. Друга концепция е жителите да могат да насочат въпроси и оферти за включване на точки в дневния ред.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако тези неща се осъществяат активността на СОС безспорно ще стане по-прозрачна, най-малкото тъй като доста от значимите решения за града няма да стават известни на обществото едвам когато бъдат гласувани.

Бонев за зам.-председател?

Извън тази промяна ГЕРБ публично показа и обсъжданата от няколко седмици концепция да се даде опция и самостоятелните общински съветници да бъдат предлагани и избирани за заместник-председатели на съвета. Това ще разреши на представителя на гражданската организация " Спаси София " Борис Бонев да заеме този пост.

Още откакто беше определен за ръководител на общинския съвет, Елен Герджиков от ГЕРБ съобщи, че е напълно допустимо самостоятелният Бонев да стане негов заместител. Появиха се и спекулации, че за това има скрита спогодба, откакто самият Бонев изненадващо поддържа избора на Герджиков за ръководител при първото съвещание на съвета.

Да питаме районния кмет

Друго предложение е общинските съветници да могат да насочат питания и да изискват информация по обособени планове от районните кметове, до момента в който в този момент могат да реализират подобен надзор единствено върху кмета на Столичната община. По думите на ръководителят на СОС Елен Герджиков това е стъпка напред в посока обещаната децентрализация на ръководството. Отговорността на районните кметове наподобява от ден на ден ще пораства, откакто в сряда кмета на София Йорданка Фандъкова разгласи, че половината от събраните средства от по-високите налози при покупко-продажбите с парцели ще отиват напряко при тях. Сега те ще разполагат с общо 10 млн. лева, които да разпределят за построяването на квартални улици и тротоари. В същото време те нямат районни общински препоръки и напрактика активността им не се управлява директно - нещо, което наподобява ще се промени с новия устав на СОС.

Още полемики

Работата по правенето на новия устав обаче продължава - чака се чак до края на декември представителите на всички обединения в новия СОС да дават предложенията си за промени, които вероятно ще бъдат признати през януари. На 5-и декември пък ще има намерено съвещание на работната група, на което могат да участват и жители.

" Надявам се, че ще подходим рационално при съставянето на новия устав. Безспорно, на разискванията чух и оферти, които считам за неудачни, защото съгласно мен ще затруднят работата на общинския съвет ", разяснява Герджиков, визирайки концепцията на групата на " Демократична България " общинските съветници да имат повече време за обзор на отчетите, преди да постъпят в комисии. Предложението бе за седем работни дни, до момента в който ГЕРБ и Българска социалистическа партия са на мнението, че три са изцяло задоволителни. " Смятам, че това ще забави процеса, тъй като отчетите минават през няколко комисии и общото време за разглеждането им в последна сметка става месец и половина ", разяснява ръководителят. Което пък значи, че измененията няма да се случат бързо и безпроблемно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР